Inicijativa A11 podnela krivične prijave povodom situacije sa vijetnamskim radnicima u Zrenjaninu

A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

Beograd, 07. decembar 2021. -A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava podnela je, u svetlu zabrinjavajućeg odsustva reakcije nadležnih državnih organa, nove krivične prijave za koje je razumno očekivati da će inicirati adekvatno rešavanje pitanja preko četiri stotine radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji fabrike guma Linglong u Zrenjaninu. 

Podnete su dve krivične prijave – protiv odgovornih lica u China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co. Ltd, sa ogrankom u Beogradu i Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo povreda prava na štrajk.

Pored toga, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično delo protivpravno lišenje slobode putem ograničenja slobode kretanja tridesetak radnika iz Vijetnama podneta je još jedna krivična prijava protiv odgovornog lica u Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin.

Takođe, protiv odgovornog lica u Linglong International Europe d.o.o. Zrenjanin podnete su i prijave komunalnoj miliciji zbog kršenja propisa o komunalnim delatnostima i korišćenju površina u javnoj nameni.

Pored navedenih podnetih prijava, Inicijativa A 11 podnela je i inicijativu Zaštitniku građana da na osnovu dostavljenih dokaza, a po sopstvenoj inicijativi, pokrene postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Nacionalne službe za zapošljavanje u postupku izdavanja radnih dozvola za radnike iz Vijetnama.

Inicijativa A 11 još jednom podseća sve nadležne organe da je neophodno da hitno preduzmu sve mere iz svoje nadležnosti kako bi odgovorili na ozbiljne indicije o teškim kršenjima ljudskih prava radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji fabrike guma Linglong u Zrenjaninu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…