Inicijativa A11: Grad Beograd ne poštuje standarde Evropske banke za obnovu i razvoj

A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

Beograd, 24. novembar 2020. – Grad Beograd i konzorcijum sačinjen od kompanija Suez, Itoču i Marguerite fond, koji gradi spalionicu otpada na deponiji u Vinči uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), nisu ispunili standarde te banke u pogledu podrške ljudima koji su pogođeni projektom, a koji žive i rade na deponiji, saopštila je Incijativa A 11.

Zbog toga je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava (A 11) podnela žalbu nezavisnom mehanizmu EBRD-a i tražila da se utvrdi da li su preduzete mere sprovedene uz poštovanje socijalne i ekološke politike te banke.

Zbog izgradnje spalionice otpada sredstvima EBRD-a krajem 2018. godine raseljeno je neformalno naselje na obodu deponije u Vinči i tada je deo stanovnika dobio smeštaj u socijalnim stanovima, dok je jedan broj  njih ostao  bez bilo kakvog alternativnog smeštaja.

Kako je reč, uglavnom, o ljudima koji istovremeno i rade na deponiji kao sakupljači sekundarnih sirovina, većina njih izložena je i riziku od gubitka jedinog izvora prihoda, budući da je sredinom ove godine „Gradska čistoća“ jednostrano raskinulo ugovor sa njima, čime im je uskraćena dozvola za pristup deponiji, navodi se u saopštenju A 11.

Ističe se da bi bez prihoda za život moglo bi da ostane između 30 i 40 sakupljača otpada, što je u suprotnosti za obavezama koje je Beograd preuzeo na osnovu usvojenog Plana preseljenja, kao i politici i standardima EBRD-a koja taj projekat kreditira.

Beograd se obavezao da će sakupljačima sekundarnih sirovina obezbediti mogućnost za obnavljanje izvora prihoda ukoliko više ne budu mogli da rade na deponiji u Vinči, kaže Marko Vasiljević iz Inicijative A 11 i dodaje da su, osim sopstvenog plana, i standarda EBRD, u ovom slučaju prekršeni i drugi domaći i međunarodni propisi i standardi, koji garantuju pravo na adekvatno stanovanje i zaštitu od prinudnih iseljenja.

U saopštenju se podseća da EBRD nije htela da nastavi finansiranje pristupnih puteva za most na Adi dok za ljude koji su živeli na trasi ovih puteva u naselju Belvil Grad ne obezbedi odgovarajuće socijalno stanovanje.

Inicijativa A 11 pozvala je Grad Beograd, konzorcijum koji gradi spalionicu otpada, kao i investitora, da kroz proces pregovaranja pronađu adekvatno i održivo rešenje za stanovnike raseljenog naselja koji su, zbog ove investicije, izgubili i smeštaj i prihod za život.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…