Inicijativa A 11: Policijski službenici prekoračili ovlašćenja prilikom upada u neformalno romsko naselje

Foto: mc.rs

Beograd – Pravni tim Inicijative A 11 saopštio je da su policijski službenici koji su 10. februara bili u neformalnom romskom naselju u Ulici Vuka Vrčevića u Beogradu, prekoračili ovlašćenja i da treba da odgovaraju za krivično delo zlostavljanje i mučenje.

Članovi inicijative A 11 rekli su u beogradskom Medija centru da su do tog zaključaka došli na osnovu iskaza stanovnika tog neformalnog romskog naselja.

Ljudi su bili uznemireni i uplašeni kad smo ih posetili. Pričali smo sa stanovnicima tri kuće. Najmanje tri policajca došla su džipom i u uniformama, ali nisu pokazali nikakav nalog za pretres već su samo ušli u kuću. Ženu sa detetom udarili su pendrekom i ona je pala na frižidar. Mi imamo uslikana i ta oštećenja imovine koja su nastala prilikom upada policije„, navela je Nađa Marković iz A 11 inicijative.

Ona je dodala da je muškarac koji je tom prilikom zadobio modrice otišao kod lekara i da ima izveštaj o nanetim povredama, a da će Inicijativa nastaviti da prikuplja dokaze i da će pokrenuti postupke pred nadležnim institucijama.

Marko Vasiljević iz te organizacije kazao je da je nekoliko pripadnika naselja pozvano 12. februara u MUP i da im je rečeno da će biti pokrenut postupak protiv policajaca koji su prekoračili ovlašćenja.

MUP je dan ranije u saopštenju naveo da su policajci u skladu sa zakonom na adresama stanovanja potraživali lica koja se sumnjiče za napad na policajca.

Vasiljević je rekao da će Inicijativa A 11 tražiti odgovore na pitanja ko je izdao naredbu za upad u romsko naselje, šta je tužilaštvo preuzelo, i da li će Zaštitnig građana pokrenuti postupak kontrole.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…