Inicijativa A 11: Pokrenuta platforma za pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva

A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

Beograd, 25. maj 2020. – Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u radu sa najugroženijim kategorijama stanovništva, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava pokrenula je onlajn platformu „Dojavi“.

Platforma će omogućiti prikupljanje i razmenu informacija o stanju i potrebama pripadnika najugroženijih grupa i pojedinaca na području Srbije, navode iz ove organizacije.

Platforma „Dojavi“ pružiće mogućnost komunikacije između organizacija, volonterskih grupa, donatora i pojedinaca koji su kroz svoj rad upoznati sa specifičnim problemima na terenu sa kojima se suočavaju različite ugrožene grupe (stanovnici neformalnih naselja i kolektivnih centara, beskućnici i pojedinačna domaćinstava) kako bi se informacije o potrebama ugroženih razmenjivale, a pomoć onima kojima je neophodna bila blagovremena.

U međusobnoj komunikaciji, korisnici i korisnice platforme „Dojavi“ će moći bliže da se upoznaju sa potrebama svake pojedinačne grupe koja je uneta u bazu ove platforme.

Sve to u cilju da se raspodela raspoložive pomoći napravi na najbolji način i u skladu sa trenutnom situacijom na terenu, odnosno prema stepenu hitnosti i ugroženosti svih ranjivih grupa.

Nakon registracije i prijave, svaki korisnik/ca platforme može videti koje su potrebe različitih kategorija stanovništva, razvrstanih po gradovima i stepenu hitnosti, ili uneti podatke do kojih je sam došao/došla, a koji ukazuju na ugroženost određene grupe.

Pomoću mape Srbije koja se takođe nalazi na platformi, korisnici i korisnice će moći da odrede tačan položaj ugroženog naselja ili domaćinstva.

Inicijativa je pozvala sve aktere koji se bave pružanjem pomoći ili poseduju informacije o ugroženosti pomenutih kategorija stanovništva da podatke koje imaju unesu u bazu platforme kako bi se vremenom izgradila jedinstvena lista koja će se svakodnevno ažurirati u skladu sa postojećim potrebama i koja će pomoći da se informacije na vreme razmenjuju, kao i da ugroženost ranjivih grupa stanovništva bude na pravi način prepoznata.

Ovaj projekat je finansijski podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…