Infostud: Građanima regiona najbitniji međuljudski odnosi i visina zarade prilikom odabira posla

javnost

Beograd, 7. novembar 2019. – Građani Srbije očekuju platu od 600 evra, a Hrvatske 1.300 evra, pokazalo je istraživanje sajta Poslovi.infostud.

U istraživanju o očekivanjima ljudi prilikom odabira posla učestvovalo je 4.000 ispitanika iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

U regionu se stanovnici Bosne i Hercegovine najviše plaše za svoje radno mesto, dok je u Makedoniji taj strah najmanje izražen. Sa najnižom prosečnom platom od 565 evra bili bi zadovoljni Makedonci, a u Bosni i Hercegovini sa platom od 700 evra.

Na pitanje da li želite da promenite posao u narednih godinu dana, 67% ispitanika iz Srbije odgovorilo je potvrdno, 9% ne želi da se odluči na taj korak, a svaki četvrti bi promenio posao ako bude prisiljen.

Kada bi mogli da biraju idealnog poslodavca, 36% građana Srbije radilo bi za kompaniju u stranom vlasništvu, 26% bi se opredelilo za državnu firmu, 25% anketiranih najradije bili preduzetnici, a 13% bi radilo za kompaniju u domaćem vlasništvu.

Ispitanici iz sve četiri zemlje regiona saglasni su da su na poslu ili prilikom odabira poslodavca najbitniji međuljudski odnosi. Na drugom mestu je visina zarade, slede radno vreme i mogućnost učenja i napredovanja.

Nezaposleni ispitanici iz Srbije u najvećoj meri, njih 61%, priželjkuju bilo kakav posao nezavisno od struke.

Od kada su nezaposleni, trećina ispitanika (29%) se javila na prosečno do pet konkursa za posao, a njih 19% javilo se na 11 do 30 konkursa. Na više od 50 konkursa javilo se 13% ispitanika, dok se 16% nije javilo ni na jedan konkurs.

Mladi koji se još školuju u najvećoj meri očekuju da će posao naći u roku od tri meseca po završetku školovanja (37%), nešto duži rok od šest meseci prognozira 20% ispitanika, dok 8% očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno duže od godinu dana.

Do posla planira da dođu putem prakse njih 67%, a 23% njih bi do trajnog zaposlenja došlo putem honorarnog rada.

Čak 65% mladih i dalje nema jasnu vizuju čime bi voleli da se bave, dok 32% želi da radi u struci za koju se školuju.

Nezaposleni ispitanici u proseku očekuju oko 100 evra manju zaradu nego oni koji su već u radnom odnosu.

Takođe muškarci očekujuju za 100 evra veću prosečnu zaradu nego što su se u anketi izjasnile žene, navedeno je u istraživanju sajta Poslovi.infostud.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…