Informer rekorder po broju lažnih vesti u 2019. godini

Lažne vesti

Novi Sad 18. decembar 2019. – Dnevni list Informer rekorder je po broju lažnih vesti u 2019. godini, pokazalo je istraživanje portala Fejk njuz tragač (Fake News).

Istraživanje je predstavljeno na obeležavanju 23. rođendana Novosadske novinarske škole.

Na drugom mestu je dnevni list Alo, koji je bio prošlogodišnji “šampion”, a na trećem mestu je dnevni list Kurir.

Na adrese tih redakcija Fejk njuz tragač će poslati male statue zlatnog, srebrnog i bronzanog Pinokija.

Među prvih deset su i Espreso, Srbija danas, Republika, Blic, Večernje novosti, Telegraf, B92, naveo je glavni urednik Fejk njuz tragača Stefan Janjić.

Dodao je da su veliki broj lažnih vesti otkrili i na portalima javnih servisa, Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Posebnog, crnog, Pinokija dobiće novinar Živorad Nikolić, zvani Žika Šarenica, za kojeg je Janjić rekao da je u dnevnom listu Kurir objavio više od 50 kolumni koje su plagirane.

Dodao je da su na internetu otkrili i prave fabrike lažnih vesti, koje plasiraju isključivo dezinformacije.

Urednica portala Raskrikavanje Vesna Radojević kazala je da su lažne vesti zapravo “državni projekat”, o čemu svedoči činjenica da se novac od projektnog finansiranja na nivou lokalnih samouprava dodeljuje medijima koji najčešće krše Kodeks novinara Srbije, umesto da se finansiraju mali lokalni mediji, koji izveštavaju profesionalno.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…