Informer prekršio novinarski kodeks u više tekstova

Savet za štampu

Komisija za žalbe Saveta za štampu ocenila je  da je beogradski dnevnik Informer prekršio Kodeks novinara u više tekstova, na koje su se žalili novinar Stevan Dojčinović, kao i pokret Dveri.

Komisija je usvojila i žalbu predsednika Nove stranke Zorana Živkovića i konstatovala da je dnevnik Alo prekršio novinarski Kodeks, a zaključeno je i da je kodeks prekršila i Politika, na čiji tekst je žalbu podneo novinar Zlatko Čobović.

List Politika, prema oceni Komisije za žalbe, nije prekršila kodeks u slučaju na koji se žalio novinar Slaviša Lekić, a istovetna odluka doneta je i u slučaju Kurira, na čiji tekst se žalio član Nacionalnog saveta Vlaha Dragan Andrejević.

Komisija za žalbe nije donela odluku povodom žalbe novinara Stevana Dojčinovića na jedan tekst u Politici.

Urednik istraživačkog portala "Krik" Stevan Dojčinović žalio se Komisiji za žalbe na više tekstova u listu Informer u kojima je označen kao "saradnik francuske obaveštajne službe", "sadomazohista", da je pripadnik mafije.

Takodje, Informer je prema oceni Komisije prekršio novinarski Kodeks i u tekstovima koji su se bavili istraživanjima Dojčinovićevog "Krika" o stanu ministra zdravlja Zorana Lončara.

Prema stavu Komisije za žalbe, Informer je kršio Kodeks i u tekstu koji se bavio stavom pokreta Dveri u vezi sa tim da li je u Srebrenici počinjen genocid, na koji je žalbu uložio taj pokret.

Komisija je uvažila žalbu predsednika Nove stranke Zorana Živkovića i konstatovala da je list Alo prekršio novinarski Kodeks, objavljivanjem teksta pod naslovom "Optužnica sledi posle izbora?!", uz koji su objavljene fotografije više opozicionih političara, medju kojima i Živkovića.

Uvažena je i žalba novinara i člana Komisije Zlatka Čobovića na pisanje lista Politika, pa je zaključeno da je taj list prekršio kodeks u delu koji propisuje istinito izveštavanje i novinarsku pažnju.

Čobović je u žalbi naveo da je list prekršio pravila iz Kodeksa izveštavajući sa prethodne sednice Komisije za žalbe, pri čemu mu je naslovom koji glasi "Medijski veštak podržava kopi-pejst novinarstvo" naneo profesionalnu i ličnu štetu. Čobović nije učestvovao u raspravi niti u glasanju.

Odlučujući po žalbi novinara Slaviše Lekića na tekst komentatora Politike Muharema Bazdulja, Komisija je jednoglasno konstatovala da u tom tekstu nema kršenja novinarskog Kodeksa.

Istovetna odluka doneta je povodom žalbe Dragana Andrejevića iz Nacionalnog saveta Vlaha na tekst u Kuriru, koji se bavio običajima na sahranama u istočnoj Srbiji.

Andrejević je tvrdio da je tekst diskriminatorski u odnosu na vlašku manjinu, ali Komisija je zaključila da to nije slučaj, medjutim, ocenila je da je Kurir prekršio kodeks jer je dopustio da se na internet-izdanju tog lista pojave komentari čitalaca koji su sadržali uvredljive poruke na račun Vlaha.

Komisija za žalbe nije donela odluku povodom žalbe novinara Stevana Dojčinovića na tekst u listu Politika u kojem je objavljena izjava ministra zdravlja Zorana Lončara u vezi sa pisanjem "Krika" o stanu koji je Lončar kupio 2002. godine.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…