“Informer“ i Vučićević kažnjeni zbog uvrede urednika OCCRP-ja

Dru Salivan

Beograd, 21. april 2018. –  Dragan Vučićević i njegova firma „Insajder tim“ koja izdaje dnevne novine „Informer“ moraće da plate 80.000 dinara uredniku međunarodne novinarske organizacije OCCRP Druu Salivanu zbog povrede ugleda i časti, presudio je Viši sud u Beogradu.

Ovo je prvostepena presuda, a sud je naložio „Informeru“ da je objavi kada postane pravosnažna, preneo je KRIK.

Nakon niza tekstova koje je „Informer“ objavio u martu 2016. godine u kojima je izneo brojne uvrede i neistine o Salivanu, urednik OCCRP-ja tužio je glavnog urednika Dragana Vučićevića kao i „Insajder tim“ kao izdavača. Salivan je u ovim tekstovima, između ostalog, predstavljen kao osoba koja želi da zajedno sa urednikom KRIK-a Stevanom Dojčinovićem ruši vlast u Srbiji, radi protiv Ruske Federacije i komanduje pisanjima KRIK-a iz Bosne i Hercegovine.

Viši sud je prihvatio tužbu Salivana u jednom delu – onom koji se odnosi na tekst „Informera“ od 17. marta 2016. godine naslovljen sa „Mafija udara na porodicu Vučić“. U tom tekstu navodilo se i da svi tekstovi KRIK-a stižu Salivanu na odobrenje, kao i da „on lično koordinira napadom na premijera“.

U odnosu na druge „Informerove“ tekstove u kojima, između ostalog, piše da je OCCRP špijunska organizacija usmerena protiv Rusije, sud je utvrdio da su navodi takvi da nisu proizveli povredu ugleda i časti.

Sud je Vučićeviću i njegovoj firmi „Insajder tim“ naložio da zbog povrede ugleda i časti i nastalog duševnog bola Salivanu isplate 80.000 dinara, nadoknade sudske troškove, ali i javno objave presudu u štampanom izdanju „Informera“ najkasnije dva broja od objavljivanja pravosnažne presude.

Salivan je komentarišući presudu rekao da je dobro videti da se srpski sudovi i dalje bore za pravo da građani ne budu zavarani lažnim vestima.

Ovo je prvostepena presuda i na nju obe strane imaju pravo žalbe.

Postupak koji je zbog neistina i uvreda objavljenih u „Informeru“ protiv Vučićevića pokrenuo urednik KRIK-a još je u toku.

OCCRP je jedna od najvećih novinarskih mreža u Evropi i obuhvata mrežu nezavisnih organizacija koje se bave istraživačkim novinarstvom u oblastima organizovanog kriminala i korupcije iz više od 20 država regiona Južne, Centralne i Istočne Evrope među kojima je i KRIK.

Salivan se već dugi niz godina bavi istraživačkim novinarstvom i sa svojim timom, ali i samostalno, dobitnik je brojnih renomiranih nagrada u oblasti istraživačkog novinarstva.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…