Industrija događaja odgovorna za 10 odsto globalne emisije ugljen dioksida

Foto: pixabay.com

Beograd – Istraživanja pokazuju da je industrija događaja koja se razvija velikom brzinom odgovorna za 10 odsto globalne emisije ugljen-dioksida, što je jednako godišnjoj emisiji Sjedinjenih Američkih Država.

To je saopštila Nemačko-srpska privredna komora.

Ova komora je u januaru 2024. organizovala prvi okrugli sto s niskim karbonskim otiskom (low carbon) „(Un)ready for the green future“ tokom koga je sprovedeno merenje karbonskog otiska, u cilju unapređenja praksi koje smanjuju ekološki otisak, a samim tim i negativni uticaj na životnu sredinu.

U cilju neutralisanja emisije ugljen-dioksida nastale tokom tog okruglog stola, Nemačko-srpska privredna komora saopštila je da će sprovesti akciju sadnje drveća, čime će se omogućiti pozitivan uticaj na životnu sredinu i osigurati da taj okrugli sto postane „zero carbon„, odnosno da postigne karbonsku neutralnost.

Iz Nemačko-srpske komore, navode da prema najnovijim statistikama, svaki učesnik na jednom događaju dnevno generiše 200 kilograma ugljen-dioksida i da on može da naraste i do jedne tone ukoliko dolazak učesnika na događaj podrazumeva putovanje, naročito avionom.

Dodaju da u praksi to znači da učesnik sa niskim uticajem, odnosno 200 kg ugljen-dioksida, može postići karbonsku neutralnost sadnjom 3,3 sadnice drveća koje će se gajiti 10 godina a onaj sa visokim uticajem, od 1.000 kg ugljen-dioksida, sadnjom 16,5 sadnica drveća koje će se gajiti 10 godina.

Imajući u vidu ove činjenice, kao i uticaj koji komora i njenih 440 članova imaju na planetu, Nemačko-srpska privredna komora je odlučila da jedna od njenih strateških tema bude održivi razvoj i zelena ekonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…