Ilić: Vredi razgovarati o mogućnosti uvođenja garantovanih mandata za nacionalne manjine

Vujo Ilić

Subotica, 20. jul 2020. – Vujo Ilić iz posmatračke misije CRTA izjavio je da je „paradoksalno“ da manjinskim strankama u Srbiji za registraciju treba 1.000 potpisa, a za izlazak na izbore čak 10.000.

Za registraciju većinskih stranaka obavezna je podrška 10.000 birača. A i svaki put kada ta stranka učestvuje na izborima potrebno je da prikupi 10.000 potpisa. Za stranke nacionalnih manjina za upis u registar potrebno je deset puta manje potpisa, odnosno 1.000. Ali kada manjinska stranka želi da učestvuje na izborima – treba joj 10.000 potpisa. Što je potpuni paradoks“, rekao je Ilić za nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice.

Dodao je da misli da će se prilikom sledeće izmene Zakona o izboru narodnih poslanika ta brojka korigovati, odnosno smanjiti.

Broj potpisa podrške za učestvovanje manjinskih lista na izborima mora biti smanjen, ali isto tako moraju se uskladiti Zakon o političkim strankama i Zakon o izboru narodnih poslanika, kako bi se stalo na put zloupotrebi statusa stranke nacionalnih manjina“, kazao je Ilić.

Govoreći o mogućnosti uvođenja garantovanih parlamentarnih mandata za nacionalne manjine po ugledu na Hrvatsku, Ilić je rekao da je to pitanje o kojem vredi razgovarati.

U proteklih 30 godina u našem izbornom sistemu nije bilo garantovanih mandata. Ako bi garantovani mandati bili pravac o kome bi trebalo da se razgovara, onda bi se ta priča trebala osloniti na tačne podatke o brojnosti manjinskih zajednica u Srbiji. A najtačnije podatke trebao bi dati popis stanovništva. S druge strane u Srbiji imamo problem identiteta, neke nacionalne manjine bojkotovale su popis“, naveo je Ilić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…