Ilić: Reč godine je „poniženje“

Beograd, 27. decembar 2020. – Ovu godinu bi trebalo da „zgužvamo i bacimo“, ali to nije moguće i nećemo je se tako lako osloboditi, jer su izgubljeni životi, ljudi su doživeli strašne traume.

Pitanje je da li sve to moralo tako da bude, izjavio je u intervjuu FoNetu kolumnista portala Peščanik, Dejan Ilić, za koga je „poniženje“ ključna reč u 2020.

Gostujući u poslednjem ovogodišnjem izdanju serijala Kvaka 23,  on je ocenio da ova godina, „uprkos krizi, zarazi i bolesti, nije donela ništa novo“, da ništa nismo naučili, niti novo saznali, već nam je samo pokazala da „živimo u razvaljenoj državi, sa katastrofalnim, nekompetentnim, nesposobnim, neodgovornim vlastima“.

„U 2019. godini, koja je takođe bila loša, stvari su bile koliko-toliko podnošljive, u 2020. postalo je nepodnošljivo, ali ne i iznenađujuće“, predočio je Ilić u razgovoru sa novinarkom Danicom Vučenić, analizirajući godinu na izmaku.

Prema njegovim rečima,  „mi smo poniženi, jer su nas  brutalno, sa daleko manjim brojem zaraženih, zatvorili samo da bi dobili izbore, a mi smo ćutali, kao što nas sada brutalno izlažu zarazi i sa dramatično većim brojem zaraženih slabe mere, jer im je kasa prazna“.

Uz opasku da ga to „užasava“ i da mu je to „strašno“, Ilić je rekao da će  „ceo svoj život pamtiti da ga je neko zatvorio, a da je on to mirno prihvatio“.

Lupanje u šerpe tokom policijskog sata, on vidi kao „izraz nemoći“ i „poniženja“, na šta je vlast brutalno odgovorila bakljadama.

Podsetio je i na raspisivanje izbora i „upotrebu zaraze“ da bi se svi drugi onemogućili da učestvuju u kampanji, jer je zemlja zaključana.

Vladajuća stranka je, istovremeno, besumučno na svim medijima vodila kampanju „na leševima i  na bolesnima“, što „zvuči strašno“, ali su to činili i pobedili, „misleći da se zaraza završava na leto, a onda ih je sačekala ova jesen i razvalila“, ukazao je Ilić.

Kao primer „razvaljene“ države i anarhije, pomenuo je Krizni štab, koji je tek „nedavno legalizovan“, ali i neprimenjivanje zakona i propisa koji se odnose na pandemijske i epidemijske situacije kakva je ova.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…