Ilić: Aktivizam je važan i zbog osećaja da kao pojedinci i grupe možemo doprineti promenama u zajednici

Vlasinska vila

Niš, 14. maj 2022. – Kej na reci Vlasini, iako omiljeno mesto okupljanja Vlasotinčana, bio je prljav i neuredan. To je podstaklo mlade iz udruženja Vlasinska vila na akciju.

Izvor: Media & reform centar Niš.

Želeli su lepo uređeno šetalište, kej bogat sadržajima, uredno i mesto atraktivnog izgleda. I, to su ubrzo ostvarili. Angažovali su mlade umetnike da iscrtaju mural po motivima Van Gogove ‘’Zvezdane noći’’, postavili nove klupe i putokaze. Omogućili su svojim sugrađanima mnogo lepši pogled na reku.

Iskustva ulepšavanja svoje varoši sa nama je podelila jedna od ‘’Vlasinskih vila’’ Tatjana Ilić.

 Zbog čega je aktivizam važan?

Aktivizam je važan upravo zbog mogućnosti aktivnog uključivanja i učešća građana u pokretanju i realizaciji inicijativa koje mogu unaprediti i poboljšati život zajednice u različitim životnim oblastima. Važan je i zbog samog osećaja da kao pojedinci i grupe možemo doprineti nekim promenama koje su za nas bitne.

Koja je bila inicijalna kapisla da pokrenete inicijativu?

Opservacija izgleda grada, šetališta, keja, razmišljanje i maštanje kako bi sve to moglo da izgleda mnogo lepše, urednije… A, istovremeno i zapitanost zbog čega se godinama unazad ništa ne menja ili se menja veoma sporo.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju, sa partnerima Grupom 484 i Fondacijom „Jelena Šantić“ kroz projekat „Lokalni poziv za EU” a uz finansijsku podršku Evropske unije pruža podršku autentičnim lokalnim inicijativama koje će raditi na unapređenju svojih zajednica u oblastima vladavine prava i kulturne raznolikosti.

Da li ste nekada poželeli da odustanete?

Naša inicijativa je imala kraći rok za realizaciju tako da nije bilo težih momenata koji bi uticali na želju za odustajanjem.

Najznačajniji trenutak, odnosno trenutak u kom ste pomislili da je vredelo truda?

Najznačajniji trenutak je bio svakako krajnji ishod akcije, odnosno novi detalji na šetalištu koji su osvežili, ulepšali deo grada i izazvali  mnogo lepih komentara, pozitivne i podsticajne reakcije. Smatram da smo akcijom skrenuli pažnju javnosti na to koliko je važan izgled našeg okruženja i pokrenuli i druge aktiviste, ali i zvanične institucije na lokalu na razmišljanja tako da su kasnije usledili radovi većeg obima na uređenju ovog dela grada. Sama akcija je protekla sa jednom lepom energijom, uključila je dosta učesnika i iznedrila novu motivaciju, nove planove…

Po(r)uka budućim aktivistima…

 Vredelo je! Verujte, pokrenite se, pokušajte!

Podrška kroz promeni.rs nam je značajna zbog…

Značila nam je mnogo, zbog pružene šanse i podrške u svakom pogledu. I, svakako, zbog ukazanog poverenja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…