Ikea na radaru EU

Brisel, 15. septembar 2016. (Euractiv) – Evropska unija, koja od američkog Epla traži da Irskoj plati neplaćeni porez, sada istražuje optužbe da je Ikea izbegla plaćanje najmanje milijardu evra poreza u poslednjih šest godina.

Evropska komesarka za konkurenciju potvrdila je da se dokumentacija koju su dostavili evroposlanici iz grupe Zelenih oko navodnog Ikeinog izbegavanja poreza proverava ističući da je još rano reći kuda će ih istraga odvesti. U međuvremenu Ikea, koja je ranije saopštila da plaća porez u skladu sa međunarodnim pravilima, planira ekspanziju širom sveta, posebno na tržištima Kine i Indije. U Srbiji se u blizini Beograda gradi prva Ikeina robna kuća koja treba da bude otvorena na leto 2017.

Komesarka za konkurenciju Margrete Vestager (Margrethe) rekla je da zvaničnici EU proveravaju tvrdnje evroposlanika iz grupe Zelenih da je najveći svetski prodavac nameštaja na malo koristio "rupe" u propisima da bi izbegao plaćanje poreza.

"Dobili smo dokumenta koja su prikupili Zeleni i proći ćemo kroz njih ali za sada ne mogu ništa da komentarišem", rekla je 14. septembra u intervjuju za Blumberg TV (Bloomberg) evropska komesarka. Reč je o izveštaju koji je grupa Zeleni/Evropski slobodni savez (Zeleni/EFA) objavila u Evropskom parlamentu ranije ove godine. Kako je rekla Vestager, "još je veoma, veoma rano" da se nešto konkretno kaže.

Predstavnici kompanije Ikea nisu odmah odgovorili Blumbergu na molbu da prokomentarišu slučaj.

U obraćanju u Evropskom parlamentu u martu Ikea je tvrdila da plaća poreze u skladu sa međunarodnim pravilima ponavljajući ono što su govorile i druge kompanije koje su bile na meti istraga EU, uključujući Mekdonalds i Epl.

Sedište holding kompanije Ikea grupa, INGKA Holdinga, kao i najvećeg dela uprave, nalazi se u Holandiji.

Odgovarajući na izveštaj Zelenih iz februara, Ikea grupa je objavila da je platila oko 822 miliona evra poreza na dobit širom sveta što, kako je navela, "odgovara stopi korporacijskog poreza od neznatno ispod 20%".

Margret Vestager kritikuju da se u borbi protiv nelegalnih poreskih aranžmana okomila na američke kompanije iz sektora tehnologije.

Evropska komisija je krajem avgusta objavila da je Irska nelegalnim poreskim aranžmanom umanjila porez američkom Eplu za 13 milijardi evra.

U međuvremenu odluku Komisije o poreskom aranžmanu u Luksemburgu čeka komapnija Amazon.

Vestager je za Blumberg TV rekla da EU poreskim istragama ne cilja samo na američke kompanije i istakla da su evropske firme, poput kompanije BP, takođe morale da plate porez po zakonu.

Danska političarka je rekla i da odluka da se Eplu naloži da plati neplaćni porez pokazuje da je EU "nedvosmisleno otvorena za biznis ali ne i za izbegavanje poreza".

Odlučnošću u bori protiv nelegalnih poreskih aranžmana Margret Vestager je međutim oduševila poslanike Evropskog parlamenta koji su je 14. septembra u Strazburu dočekali kao heroinu zbog odluke oko Epla uz povike: "Bravo!", "Hvala!", "Čestitke!".

"Kada sam bila mlada, bila je TV serija 'Čovek koji je bio vredan tri milijarde", rekla je holandska liberalka Kora van Niuvenhuizen. "Tog super-heroja je prevazišla superheroina! To je komesarka od 13 milijardi!".

"Kao poslanik ekologa, protivim se kloniranju ljudi, ali mislim da Margaret Vestager treba umnožiti", izjavio je Belgijanac Filip Lamberts, kopredsednik Zelenih, prenela je agencija AFP.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…