IFC podržava izgradnju vetroparka u Alibunaru

vetropark

Vašington, 12. septembar 2017. – Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svetske banke, odobrila je kredit od 19,1 milion evra belgijskom proizvođaču obnovljive energije Elicio za izgradnju vetroparka u Alibunaru, snage 42 megavata, saopštio je 12. septembra IFC.

Unikredit, Holandska razvojna banka (FMO) i Fond "Zeleno za razvoj" (GGF) saglasili su se da za projekat obezbede dodatnih 40 miliona evra, što će pomoći da se podstakne proizvodnja obnovljive energije u Srbiji i unapredi energetska ponuda i snabdevanje energijom domaćinstava i privrede u Vojvodini.

Projekat će pomoći i da Srbija ispuni obaveze u okviru Ugovora o energetskoj zajednici, koji predviđa da u 2020. godini 27% potrošene energije u Srbiji treba da potiče iz obnovljivih izvora, navodi se u saopštenju.

"Veliko angažovanje i podrška IFC dokaz su snage projekta, kao i sposobnosti i spremnosti Srbije da privuče velike investicije u obnovljivu energiju", rekao je generalni direktor kompanije Elicio Ludo Vandervelden i dodao da su nedavne izmene zakona o obnovljivoj energiji stvorile uslove da izgradnja  počne.

Podseća se da je Srbija među najvećim proizvođačima gasova sa efektom staklene bašte u Evropi, s obzirom da 70% njene proizvodnje električne energije potiče iz starijih termoelektrana na ugalj, dok istovremeno ima neiskorišćene kapacitete u oblasti obnovljive energije.

"Projekat će pomoći da se diverzifikuje zastareli  i visokozagađujući energetski miks Srbije, smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte za procenjenih 123.644 tona godišnje i otvori između 70 i 100 radnih mesta do 2018. godine", ističe se u saopštenju.

Iz IFC naglašavaju da je vetropark u Alibunaru najveći projekat finansiranja takvog vida energetskog postrojenje u Srbiji do sada, a predstavlja i podršku borbi protiv klimatskih promena.

On je, kako se u saopštenju dodaje, i rezultat rada IFC sa Vladom Srbije na unapređenju podzakonskih akata i standardnih modela ugovora o otkupu proizvedene električne energije.

Grupa Svetska banka se javno obavezala da poveća investicije koje se odnose na ublažavanje posledica klimatskih promena za 28% do 2020. godine, što bi podrazumevalo povećanje investicija IFC u oblasti klime za oko 100% u narednih pet godina.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…