IEP: Opada otpor građana Srbije sankcijama Rusiji

Foto: shutterstock.com

Beograd – Otpor sankcijama Rusiji opada, dok 42 odsto građana Srbije smatra rusku agresiju u Ukrajini neopravdanom.

To je pokazalo istraživanje Instituta za evropske poslove.

Istraživanje je rađeno u maju ove godine na reprezentativnom uzorku od 1.200 ispitanika na teritoriji Srbije, bez Kosova i Metohije.

Odnos Srbije i Rusije ocenama 1 i 2 ocenjuje 6,5 odsto ispitanika, a prosečna ocena je 3.86, što je pad u odnosu na prethodne talase istraživanja.

Mlađe osobe uzrasta od 18 do 29 godina, osobe srednjoškolskog obrazovanja i iz vangradskih naselja procenjuju odnos Srbije i Rusije kao bolji, dok niže ocene daju Beograđani, visokoobrazovane i osobe uzrasta 45-59 godina.

Više od polovine stanovništva smatra da će odnos Srbije i Rusije u budućnosti biti bolji, dok su stanovnici stariji od 45 godina, Beograđani i visokoobrazovani skeptičniji po pitanju poboljšanja odnosa.

Televizija, internet portali i društvene mreže ostaju glavni izvori informisanja o odnosu Srbije i Rusije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje je percipiran kao političar koji najviše radi na odnosu Srbije i Rusije, ali je u ovom talasu primećen pad sa 53 na 32 odsto.

Rusiju kao prijatelja Srbije vidi 71 odsto, ali je primetna tendencija pada u odnosu na prethodne godine.

Stav da Rusija nije prijatelj Srbije češće se može videti među gradskim stanovništvom i među žiteljima Beograda.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…