IEA: Globalna potražnja za gasom će u 2024. porasti za 2,5 odsto

gasovod
Foto: pixabay.com

Pariz – Globalna potražnja za gasom će u 2024. porasti za 2,5 odsto međugodišnje, odnosno za 100 milijardi kubnih metara.

To se  navodi se u prognozi Međunarodne agencije za energiju (IEA).

U prošloj godini je globalna potražnja za gasom porasla za samo 0,5 odsto, pošto je rast u Kini, Severnoj Americi i nekim drugim zemljama u Africi i na Bliskom istoku bio protivteža padu potražnje u nekim drugim oblastima.

Potrošnja prirodnog gasa u Evropi je u 2023. godini pala je za sedam odsto međugodišnje, na najniži nivo od 1995. godine.

Ovom padu je doprinela brza ekspanzija obnovljivih izvora energije i povećana dostupnost nuklearne energije, ističe IEA.

Rast tražnje i ograničena ponuda tečnog prirodnog gasa (LNG) mogli bi značajno da doprinesu fluktuaciji svetskih cena gasa tokom godine.

Međunarodna agencija za energiju napominje i da na cenu gasa u 2024. godini mogu da utiču raznoliki geopolitički faktori kao što su sukob u Ukrajini ili na Bliskom istoku.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Bela kuća
Svet, Vesti

IPESE pripremio „Vodič za američke izbore“

_______
Beograd – Jedinstven sistem glasanja u Sjedinjenim Američkim Državama zbunjuje mnoge, zbog čega je Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope (IPESE) pripremio „Vodič za američke izbore„. U Vodiču se…