IEA: Električne mreže u svetu treba da budu udvostručene do 2040.

Dalekovod
Foto: pixabay.com

Pariz – Ispunjavanje svih nacionalnih klimatskih i energetskih ciljeva će zahtevati izgradnju ili obnovu 80 miliona kilometara globalne električne mreže do 2040.

To se navodi se u izveštaju koji je objavila Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Borba protiv klimatskih promena i obezbeđivanje pouzdanog snabdevanja električnom energijom mogli bi biti ugroženi ako se brzo ne preduzmu mere za poboljšanje i proširenje svetske električne mreže, upozorila je IEA.

U izveštaju se ukazuje da je potebno odmah delovati, jer je za planiranje, dobijanje dozvola i završetak nove mrežne infrastrukture najčešće potrebno pet do 15 godina, dok je jedna do pet godina potrebna za projekte obnovljivih izvora i manje od dve godine za novu infrastrukturu za punjenje baterija električnih vozila.

U izveštaju „Električne mreže i bezbedna energetska tranzicijaIEA je ocenila da električne mreže ne prate brzinu rasta ključnih tehnologija čiste energije, kao što su solarna, vetro energija, električni automobili i toplotne pumpe.

Nedostaci u dometu i kvalitetu mrežne infrastrukture mogli bi da dovedu u pitanje dostizanje cilja ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni i da ugroze energetsku sigurnost„, upozorava se u izveštaju.

Da bi se ispunili ciljevi, IEA je procenila da je potrebno izgraditi ili zameniti 80 miliona klimometara električne mreže, što je ravno celokupnoj postojećoj mreži.

IEA je navela da su ulaganja u mreže na globalnom nivou uglavnom stagnirala na oko 300 milijardi dolara godišnje i da taj iznos mora da se duplira pre kraja ove decenije.

U izveštaju se navodi da je sve više projekata obnovljivih izvora koji čekaju dozvole za povezivanje na mrežu, od čega su projekti ukupne snage 1.500 gigavata u naprednoj fazi razvoja.

Nedavni napredak u čistoj energiji koji smo videli u mnogim zemljama je nezapamćen i razlog je za optimizam, ali bi mogao da bude ugrožen ako se vlade i kompanije ne udruže kako bi osigurali da globalne električne mreže budu spremne za novu globalnu energetsku ekomomiju koja se brzo razvija„, izjavio je izvršni diretkor IEA Fatih Birol.

On je istakao da je potrebno osigurati da zemlje u razvoju imaju resurse da izgrade i modernizuju električne mreže i da je to ključni zadatak za međunarodnu zajednicu.

IEA u izveštaju navodi da je potrebna digitalizacija distributivnih mreža i omogućavanje veće fleksibilnosti kroz odgovor na potražnju i skladištenje energije.

Među preporukama u izveštaju je da treba širiti i jačati interkonekcije unutar zemalja, među državama i po regionima kako bi elektroenergetski sistemi postali istrajniji i mogli da prime veće udele struje iz solarnih i vetroelektrana.

Regulativa koja pokriva mreže treba da ima podsticajnu ulogu – da reši administrativne prepreke, omogući nagrađivanje postizanja visokih performansi i visoke pouzdanosti te da stimuliše inovacije, poručila je IEA.

Agencija je apelovala na investitore u razvoj mreža i njihove operatere da se okrenu digitalizaciji da bi mreže bile otpornije i fleksibilnije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…