I zemlje kandidati za članstvo u EU treba da usvoje evropske standarde za poboljšanje bezbednosti novinara

novinari

Brisel – Visoki predstavnik EU Žozep Borel i potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova pozvali su države članice da sprovedu nezavisne, nepristrasne i efikasne istrage zločina nad novinarima.

Evropski zvaničnici su izrazili očekivanje da i zemlje kandidati za članstvo u EU usvoje evropske standarde za poboljšanje bezbednosti novinara.

Nekažnjivost zločina nad novinarima mora prestati. Pravda mora biti zadovoljena„, saopštili su Borel i Jurova uoči Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, koji se obeležava 2. novembra,

U zajedničkom saopštenju se ističe važnost izveštavanja o ratu u Ukrajini i rizici sa kojima se novinari suočavaju širom sveta.

Novinari su naše oči i uši koje izveštavaju iz konfliktnih zona. Oni dovode svoj život u opasnost da bi informisali šta se dešava na terenu. Njihovi tačni, nepristrasni medijski izveštaji služe osnovnom javnom interesu: izveštaji, slike i vesti sa terene mogu imati odlučujući uticaj na razvoj i ishod oružanih sukoba„, istakli su Borel i Jurova.

Zbog toga je, naveli su, novinarski rad često namerno ometan u oružanim sukobima, a medijski radnici su suočeni sa uskraćivanjem pristupa informacijama, cenzurom i uznemiravanjem, kao i pritvaranjem i brutalnim napadima.

Evropski zvaničnici su podsetili da je u Ukrajini nekoliko novinara i medijskih radnika ubijeno ili ranjeno, pri čemu su ponekad bili ciljana meta, dok su „dokumentovali istinu o zverstvima koja su činili ruski vojnici u Putinovom agresorskom ratu protiv Ukrajine„.

Njihov rad je od suštinskog značaja, pošto ruski režim vodi globalnu kampanju dezinformisanja o realnosti rata„, istakli su u saopštenju, podsetivši da namerno usmeravanje napada na novinare, kao i civile, predstavlja ratni zločin.

Borel i Jurova su dodali da su novinari širom sveta žrtve zločina iz mržnje, onlajn uznemiravanja, meta špijunskih softvera, pa čak i ubijani.

Moramo da okončamo nekažnjivost ovih zločina i podržimo ljudska prava i vladavinu prava pružanjem pravde žrtvama. Tokom proteklih 10 godina, za 80% ubistava novinara širom sveta niko nije odgovarao„, istakli su Borel i Jurova.

Novinari u EU se takođe mogu suočiti sa teškim uslovima, naveli su evropski zvaničnici, dodajući da se od zemalja članica očekuje da poštuju preporuku Evropske komisije o bezbednosti novinara, usvojenu 2021.

Od država kandidata i zemalja u susedstvu se takođe očekuje da usvoje ove standarde„, navodi se u saopštenju.

Novi Zakon o slobodi medija ima za cilj da zaštiti nezavisnost i pluralizam medija i da podrži novinare, omogućavajući im da pozivaju na odgovornost one koji su na vlasti, bez straha ili naklonosti.

U saopštenju se dodaje i da je Komisija preduzela mere u borbi protiv strateških tužbi protiv javnog istupanja (SLAPP) kojima se vrši pritisak na novinare kako bi se ućutkali.

Ovi zakonodavni predlozi treba da budu usvojeni što pre kako bi se poboljšalo okruženje u kojem rade novinari i mediji„, naveli su Borel i Jurova i pozvali države da istraže i procesuiraju sva krivična dela počinjena protiv novinara nepristrasno, nezavisano, efikasno, transparentno i blagovremeno.

U saopštenju se dodaje da se u EU tokom proteklih godina beleži sve veći broj fizičkih, pravnih i onlajn pretnji i napada na novinare i druge medijske profesionalce, a da je posebno zabrinjavajuće kada političari ili moćne javne ličnosti iniciraju ovakve napade, prenosi Dnevni evropski servis.

 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…