I pored pomaka, sistem azila u Srbiji još daleko od funkcionalnog sistema

Beogradski centar za ljudska prava

Beograd, 27. februar 2020. – Beogradski centar za ljudska prava predstavio je godišnji izveštaj „Pravo na azil u Republici Srbiji 2019“.   

Pored ovog izveštaja, predstavljen je i godišnji izveštaj “Ljudska prava u Srbiji 2019“.

O izveštaju „Pravo na azil u Republici Srbiji u 2019“ govorili su šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder, i autori izveštaja iz Beogradskog centra za ljudska prava Anja Stefanović i Marko Štambuk.

Izveštaj o pravu na azil primećuje pomake u pravu na azil u Srbiji u prošloj godini, ali konstatuje da je sistem azila još daleko od funkcionalnog, posebno što tražioci azila i izbeglice u velikoj meri zavise od pomoći nevladinih organizacija, dok nedostaju sistemska rešenja i efikasna koordinacija državnih organa.

Jedan od autora izveštaja Marko Štambuk izneo je podatak da su prošle godine 12.973 osobe izrazile nameru da podnesu zahtev za azil, ali da su ga zatražile samo 252. Razlog je što izražavanje namere omogućava privremen legalizovan boravak u Srbiji, dok migranti ne nastave put u neku drugu državu, rekao je Štambuk.

Prema njegovim rečima, najviše podnosilaca zahteva za azil je iz Irana i Avganistana, kao i Burundija, Iraka i Turske.

U 2019. godini 252 osobe podnele su zahteve za azil u Srbiji, a Kancelarija za azil je usvojila 35 zahteva.

Izveštaj o pravu na azil u 2019. sastavljen je na osnovu iskustva tima Beogradskog centra za ljudska prava u pružanju pravne pomoći tražiocima azila i osobama kojima je odobren azil u Srbiji.

 Izveštaj se zasniva na pregledu i analizi primene domaćih propisa i međunarodnih standarda u postupku azila i u drugim upravnim postupcima koji su važni za integraciju u srpsko društvo.

Podaci u izveštaju odnose se na period od 1. januara do 31. decembra 2019. godine i dobijeni su od Kancelarije UNHCR-a u Beogradu, MUP-a Srbije i Kancelarije za azil. Beogradski centar za ljudska prava od 2012. godine, kao partner Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Republici Srbiji, pruža besplatnu pomoć tražiocima azila i osobama kojima je dodeljena međunarodna zaštita.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…