I ove subote građanski protest u Beogradu

#1od5miliona

Beograd, 1. februar 2019. – Građanski protest pod nazivom „Jedan od pet miliona“ održaće se i ove subote u Beogradu u 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

Na skupu će govoriti profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Marija Bogdanović, umetnik Marko Šelić Marčelo i predstavnica Udruženja malinara Slađana Stanković.

Posle govora kolona će krenuti u protestnu štenju od Platoa do zgrade Predsedništva, zatim do Radio-televizije Srbije (RTS) i na kraju do zgrade „Politika“.

Studenti Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Beogradu sutra takođe organizuju šetnju od njihovog fakulteta do Platoa. Šetnja ispred FPN-a počinje u 15.30 časova u ulici Jove Ilića 165.

Podršku građanima koji protestuju uputili su do sada i nastavnici i profesori Filozofskog fakulteta, FPN-a, Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Union, Fakulteta dramskih umetnosti, Ekonomskog i Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Takođe, više od 400 umetnika i stručnih saradnika u kulturi potpisalo je peticiju podrške građanskim protestima koji se dešavaju u Srbiji, kao i više od 100 advokata.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je u Kruševcu 30. novembra 2018, zbog napada na jednog od lidera Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Zahtevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsednika GI SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Upućen je poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan građanima šta će učinit da promene sistem u Srbiji i u kojoj će građani birati ne vlast, već servis građana.

Protesti se od skoro petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, poput Niša, Novog Sada, Kragujevca, Čačka i drugih.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…