I dalje upadljive kulturološke razlike između istoka i zapada Evrope

građani

Vašington, 30. oktobar 2018. – Skoro trideset godina od pada Gvozdene zavese i dalje postoje upadljive kulturološke razlike između istoka i zapada Evrope.

Zapadne zemlje su u proseku otvorenije prema etničkim, verskim i seksualnim manjinama, dok građani istočnoevropskih zemalja većinom smatraju da su njihove kulture superiorne u odnosu na druge, pridaju veći značaj uticaju vere na nacionalni identitet i u proseku su religiozniji.

Sve to je pokazala studija Istraživačkog centra Pju (Pew Research Center).

Stanovnici zemalja zapadne i centralne Evrope su spremniji da prihvate muslimane ili Jevreje u svoju porodicu i generalno se manje protive istopolnim zajednicama.

 S druge strane, stanovnici istočnih zemalja, koje su bile pod komunističkom vlašću veliki deo 20. veka, sada tvrde da je pripadnost hrišćanstvu ključni deo njihovog nacionalnog identiteta, navodi se u istraživanju rađenom između 2015. i 2017. godine na uzorku od 56.000 punoletnih građana u 34 evropske zemlje.

 Razlike na starom kontinentu u svetonazoru i stavovima o nekim pitanjima veoma su izražene na potezu istok – zapad, pa je tako na pitanje da li bi prihvatili da musliman postane deo njihove porodice više od polovine ispitanih odraslih građana u zapadnim zemljama odgovorilo potvrdno, dok bi to u zemljama istočne i centralne Evrope učinilo manje od polovine.

Najmanje problema s prijemom muslimana u svoju porodicu imaju Holanđani (88%), Norvežani (82%), Danci (81%) i Šveđani (80%). Slede Belgijanci (77%), Španci (74%), Portugalci (70%) i Francuzi (66%).

 Najveće protivljenje da musliman postane deo njihove porodice imaju Jermeni, gde tek sedam odsto građana ne bi imalo ništa protiv. U Češkoj je taj procent 12, u Belorusiji 16, Litvaniji 17, Letoniji 19, a Gruziji 17%.

Nešto su otvoreniji Mađari, među kojima 21% kaže da bi prihvatilo muslimana u svoju porodicu, zatim Ukrajinci (25%), Rumuni (29%), Moldavci (30%), Grci (31%), Poljaci (33%) i Rusi (34%).

U Srbiji bi 43% stanovnika prihvatilo muslimana kao člana porodice, kao i u Italiji. U Hrvatskoj bi prihvatilo njih 57% odsto, Austriji 54%, Nemačkoj 55%, Velikoj Britaniji 53% i Švajcarskoj 57%.

Sličan je odnos i prema Jevrejima. I tu prednjači Holandija sa 96%, slede skandinavske zemlje sa više od 90%, a za njima Belgija sa 89% i Španija sa 79%.

Najveće protivljenje je u Gruziji, gde bi Jevreja u porodicu primilo 27% ispitanih, a za njom sa manje od 40% pozitivnih odgovora slede Jermenija,  Grčka, BiH i Rumunija.

U Srbiji bi 61 odsto ispitanika prihvatilo Jevreje u porodicu, što je slično kao u Mađarskoj (57%), Bugarskoj (55%), Poljskoj (57%), Austriji (65%) ili Hrvatskoj (67%).

U zemljama centralne i istočne Evrope stav o verskim manjinama, kako pokazuje studija, ide ruku pod ruku sa shvatanjem značaja vere u kreiranju nacionalnog identiteta.

Tako su na vrhu liste onih koji smatraju da je vera veoma značajna ili značajna komponenta nacionalnog identiteta Jermeni sa 82%, Guzini sa 81%, Srbi sa 78%, Grci sa 76% i Rumuni sa 74%.

Tabelu zemalja u kojima većina građana smatra da vera nije jako važna ili je potpuno nevažna za nacionalni identitet predvode Letonija, Švedska, Estonija, Danska i Belgija, sa više od 80%.

Centar Pju, međutim, upozorava da ovo pitanje pokazuje da se ne može govoriti o jasnim obrascima koji bi se potpuno uklopili u šemu istok – zapad. Kao primer navodi da ogromna većina građana Letonije i Estonije smatra da vera nije presudna komponenta nacionalnog identiteta, ali je istovremeno samo manji deo njih spreman da prihvati muslimana za člana porodice.

Istraživanje je pokazalo da podela na istok i zapad nije u potpunosti primenjiva ni kada je reč o podršci sekularnoj državi.

Tako odvajanje države i crkve najviše podržavaju Šveđani i Finci, sa 80 odnosno 77%, ali za njima slede BiH i Danska sa 76% i Češka, sa 75%. Na istoku kontinenta više od 60% ispitanih se za odvajanje države i crkve izjasnilo i u Slovačkoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Estoniji, Mađarskoj, Grčkoj i Letoniji. U Srbiji se za sekularnu državu izjasnilo 59% učesnika ankete.

Zapadni i severni Evropljani u velikoj meri podržavaju istopolne brakove – ponovo su u vrhu sa više od 80% Švedska, Danska, Holandija i Belgija, a za njima slede Španija i Velika Britanija sa 77% i Nemačka sa 75%.

Najmanju podršku istopolni brakovi uživaju u Gruziji i Jermeniji  – tri odsto, a ispod deset odsto podrške imaju i u Rusiji, Moldaviji i Ukrajini.

U Srbiji i Litvaniji ta podrška je 12%, a  BiH 13%. Od istočnih i centralnoevropskih zemalja jedino u Češkoj sa 65% natpolovičan broj građana podržava istopolne brakove.

 

S druge strane, istočnoevropske zemlje prednjače u stavu da je njihova kultura superiorna u odnosu na druge, mada je najveći procenat takvih u Grčkoj – 89%.

U Gruziji 85% građana misli da je njihove kultura superiorna, u Jermeniji 84 %, Bugarskoj i Rusiji 69%, BiH 68%, Rumuniji 66% i Srbiji 65%.

Jedina zemlja severne i zapadne Evrope u kojoj natpolovičan broj građana ima izuzetno povoljno mišljenje o svojoj kulturi je Norveška, gde 58% građana misli da je njihova kultura superiorna.

U Švajcarskoj tako misli 50% ispitanih, a nešto manji postotak građana u Finskoj, Austriji, Italiji, Portugalu, Velikoj Britaniji i Nemačkoj, gde je u to veruje 45% učesnika ankete.

U superiornost svoje kulture, sa 20%, najmanje veruju Španci, slede Belgijanci i Estonci sa 23%, Šveđani sa 26% odsto, Holanđani 31% i Francuzi sa 36%, prenosi Euractiv.   

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…