HRW: Vlasti u Beogradu obavezne da poštuju pravo na slobodu okupljanja i izražavanja

Human Rights Watch

Njujork, 14. septembar 2022 – “Sramota je što su vlasti u Beogradu odlučile da zabrane miran marš koji promoviše različitost i toleranciju”, ocenila je nevladina organizacija Hjuman rajts voč (Human rights watch) na upit Glasa Amerike, povodom odluke MUP-a Srbije da zabrani šetnju tokom Evroprajd manifestacije u Beogradu.

Umesto toga, izašla je u susret grupama koje se protive LGBT populaciji i promovišu mržnju i netoleranciju”, navedeno je u odgovoru Lidije Gal – predstavnice te organizacije Glasu Amerike.

Ona je istakla da su vlasti u Beogradu obavezne da poštuju pravo na slobodu okupljanja i izražavanja, zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

“Trebalo bi dozvoliti da se Marš održi kako je planirano i svako prisustvo policije trebalo bi da garantuje bezbednost učesnika”, navedeno je u reakciji predstavnice organizacije Hjuman rajts voč.

Podsetimo, u nedavnom intervjuu Glasu Amerike stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob izjavila je da Srbija sebi ne bi smela da dozvoli da zabrani Prajd.

Sama šetnja i čitava nedelja posvećena Prajdu predstavljaju fantastičnu prilika da Srbija i Beograd prikažu da u njima postoji sloboda u svakom smislu. Bilo bi šteta i greška ukoliko bi ta prilika bila uskraćena državi i građanima – isključivo zbog postojanja manjine zaglavljene u sopstvenim uverenjima ili onih kojima je iskjučivo stalo do sopstvene političke dobiti. U srednjem roku, to bi naštetilo zemlji i nije vredno zarad kratkotrajne političke dobiti”, rekla je Žakob u intervjuu Glasu Amerike.

Takođe, podsetila je da su sve prethodne zabrane na kraju proglašavane neustavnim.

Ako se okrenemo malo više prema zakonitosti – ukidanje, odlaganje ili zabrana događaja u okviru Prajda definitivno bi značilo kršenje slobode izražavanja i okupljanja. Reč je tu o osnovnim pravima određenim Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima – definisanim Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. Znate, postoji raznolik međunarodni i nacionalni pravni okvir koji daje apsolutno mogućnost bilo kome da demonstrira na ulicama. U Srbiji je u prošlosti šetnja četiri puta zabranjivana što je Ustavni sud proglašavao neustavnim. To je na lokalnom nivou u to vreme bilo veoma važno – iako nije bilo toliko vidljivo na međunarodnom planu”, rekla je stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji, prenosi portal Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…