Hrvatska započela prvo predsedavanje EU

Hrvatsko predsedavanje EU

Zagreb/Brisel, 1. januar 2020. –  Hrvatska je 1. januara počela svoje prvo predsedavanje EU i u narednih šest meseci prioriteti će joj biti Evropa koja se razvija, povezuje, štiti i koja je uticajna.

Pitanje proširenja EU obuhvaćeno je prioritetom Uticajna Evropa, navodi se u dokumentu „Prioriteti hrvatskog predsedavanja Savetu EU„.

Hrvatsko predsedavanje, kako se navodi, smatra da je efikasna politika proširenja i susedstva, uključujući na Zapadnom Balkanu, neophodna za dalji ekonomski razvoj u Ervopi i u tom cilju će u maju u Zagrebu biti održan samit EU-Zapadni Balkan.

Pre toga, kako se navodi, Evropski savet će ponovo razmatrati pitanje proširenja i otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Podjednako značajni su i pregovori o Instrumentu za pretpristupnu pomoć (IPA III) za 2021-2027, navodi se dalje.

U Programu hrvatskog predsedavanja Savetu EU usvojenom 27. decembra ističe se da će „vrhunac hrvatskog predsedavanja biti samit EU i Zapadnog Balkana“.

Verodostojna politika proširenja, vođena načelima vlastitih postignuća i pravedne uslovljenosti, delotvorno podstiče reformske procese i garant je boljitka i stabilnosti jugoistoka Evrope„, navodi se u tom dokumentu.

Podsticaće se ispunjavanje svih mera potrebnih za dalji napredak Crne Gore i Srbije u pristupnim pregovorima„, navodi se u Programu.

Izazovi sa kojima će se suočiti hrvatsko predsedavanje EU biće Bregzit i višegodišnji budžet EU a Hrvatska se obavezala da u fokus stavi i razlike u ekonomskom razvoju, klimatske promene, migracije, širenje dezinformacija i jačanje populizma.

Rotirajuće predsedavanje EU Hrvatska, koja je postala članica Unije 2013, preuzima od Finske i predaće ga poslednjeg dana juna Nemačkoj.

Hrvatsko predsedavanje slediće rad finskog uzimajući u obzir prioritete Strateške agende 2019-2024. koju su članice odobrile na Evropsko savetu u junu 2019.

Strateška agenda pokriva građanske slobode, razvoj snažne ekonomske baze, izgradnju klimatski neutralne, zelene, poštene i socijalne Evrope i promociju evropskih interesa i vrednosti na globalnom nivou.

Hrvatsko predsedavanje je najavilo da namerava da radi na izgradnji saradnje i sporazuma među članicama u duhu konsenzusa i uzajamnog poštovanje.

U tom svetlu, očekuje se intenziviranje rada na Konferenciji o budućnosti Evrope.

Moto hrvatskog predsedavanja je „Snažna Evropa u svetu punom izazova„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…