Hrvatska vlada odgovorila na izveštaj poverenika za ljudska prava Saveta Evrope

Vlada Republike Hrvatske

Zagreb, 27. oktobar 2016. (HND) – Vlada Republike Hrvatske je odgovorila na Izveštaj poverenika za ljudska prava Saveta Evrope Nilsa Muižnieksa, koji je, nakon posete Hrvatskoj u aprilu 2016., zaključio kako u Hrvatskoj još nisu stvoreni odgovarajući uslovi za slobodan rad medija.

Prema Muižnieksovom izveštaju,  naročito negativan učinak na slobodu izražavanja imaju krivična dela protiv časti i ugleda, a hrvatske vlasti se pozivaju da ta dela što prije dekriminalizuju. U svom odgovoru Vlada tvrdi da je Krivični zakon RH iz 2013. godine sasvim usklađen s modernim pravom i donosi rešenja koja su prihvatila i druga evropska zakonodavstva.

„Godine 2015. su Krivičnom zakonu dodati amandmani čija je svrha da jasnije odredi preduslove koji isključuju nezakonite optužbe za dela protiv časti i ugleda, čime je opseg dela sužen“, navodi se u odgovoru Vlade.

U izveštaju je Muižnieks isticao zabrinutost zbog nasilja koje je uticalo na slobodu izražavanja novinara i njihovu ulogu „psa čuvara“ koja je važna u svakom demokratskom društvu. Vlada u svom odgovoru tvrdi da su „istrage sprovedene u skladu s postojećim zakonima kako bi se ubuduće takvi postupci sprečili i kako bi se osigurala atmosfera u kojoj novinari mogu slobodno i profesionalno raditi svoj posao“.

Takođe, Vlada u odgovoru tvrdi da nasilje protiv novinara javno osuđuju tela javne uprave i novinarska društva te da se svako kršenje novinarskih prava istražuje kako bi se takvo ponašanje kaznilo. Ministarstvo unutrašnjih poslova, pak, naglašava da svaki prijavljeni napad, pretnju ili zastrašivanje njihovi službenici istražuju i da se traže počinioci, kao i  da se o tome podnose izveštaji nadležnim tijelima.

U vezi s primedbama na HRT Vlada naglašava da Član 4. zakona o medijima izričito zabranjuje cenzuru i određuje da niko nema pravo uticati na sadržaj programa medija zloupotrebljavajući svoj položaj ni na bilo koji način ograničavati slobodu medija.

Vezano uz Muižnieksov poziv hrvatskim vlastima da zaštite nezavisnost Agencije za elektronske medije, naročito nakon razrešenja svih Veća za elektronske medije, Vlada je odgovorila da je razrešenje usledilo nakon što je Hrvatski sabor zaključio da Izveštaj Agencije nije prihvatljiv.

U odgovoru Vlade navodi se da Hrvatska potpuno podržava stajalište da neprofitni mediji pozitivno doprinose pluralizmu, promociji demokratije, demokratiji i multikulturalizmu.

„Treba naglasiti da finansijska podrška države nije ukinuta tim medijima jer oni finansiranje dobijaju za svoje programe iz Fonda za promovisanje  pluralizma i raznolikosti elektronskih medija od Agencije za elektronske medije. Dakle, neprofitni mediji i dalje dobijaju državnu podršku“, tvrdi Vlada u odgovoru, dodajući da Ministarstvo kulture i dalje sufinancira određene neprofitne medije na osnovu potrebe finansiranja javnih kulturnih praksi.

Poverenik Muižnieks je s delegacijom bio u poseti Hrvatskoj od 25. do 29. arila ove godine. Tokom posete razgovarao je s državnim službenicima, strukturama koje se bave ljudskim pravima i nevladinim organizacijama. Osim medija, ovaj izveštaj skreće pažnju na pitanja prava u tranziciji i socijalnu povezanost, prava imigranata, izbeglica i tražilaca azila.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…