Hrvatska: Nije nemoguća velika koalicija SDP i HDZ

Hrvatski sabor

23. avgust 2016. (Beta) – Novu vladu Hrvatske će najverovatnije formirati koalicija oko Socijaldemokratske partije (SDP) s predstavnicima manjina ili Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most, ali nije isključena mogućnost velike koalicija SDP i HDZ, ocenio je politički analitičar Berto Šalaj, prenosi Beta.

Šalaj smatra smatra da nijedna politička opcija neće osvojiti dovoljno mandata da samostalno formira vladu, iako će najverovatnije SDP biti relativni pobednik. Šalaj je ocenio i da će HDZ sa novim liderom na čelu pokušati da pridobije deo birača centra koje je bivši predsednik stranke Tomislav Karamarko odbio skretanjem udesno.

Vanredni izbori u Hrvatskoj su raspisani pošto je Sabor 16. juna izglasao nepoverenje premijeru Tihomiru Oreškoviću i time posle pet meseci srušio vladu desnog centra koju su vodili HDZ i Most.
 
Zahtev za opoziv vlade pokrenuo je HDZ i deo njegovih koalicionih partnera iz Domoljubne koalicije, a podržao ga je najveći broj stranaka opozicije. Uz premijera je ostao samo Most.

Povodom predstojećih prevremenih parlamentarnih izbora, 11. septembra, Šalaj smatra da je glavno pitanje hoće li koalicija oko SDP-a osvojiti 65-70 mandata što bi joj uz podršku manjinskih poslanika omogućilo da formiraju vladu.
 
"Ako to ne uspeju, onda su Milanovićeve šanse za formiranje vlade levog centra male, jer po mom sudu Most zbog svoje ideologije, zbog svog političkog profila, ne može ići u koaliciju sa SDP. To se videlo i ranije", rekao je Šalaj.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 poslanika u Saboru, a Šalaj smatra da nijedna politička opcija neće osvojiti dovoljno mandata da samostalno formira vladu, iako će najverovatnije SDP biti relativni pobednik.
 
"Ili koalicija levog centra i manjina ili koalicija HDZ i Most. To su dva moguća scenarija. Treći je velika koalicija HDZ i SDP – ta koalicija po mom sudu je izglednija nego što je bila u prošlosti", ocenio je Šalaj, profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka.
 
On je rekao da ta opcija, iako najmanje verovatna, nije nemoguća kakvom se činila pre samo šest meseci.
 
Ako bi se i posle ovih izbora dogodila pat pozicija, pa Most ponovo bude postavljao ultimatume, a ekonomska nestabilnost se poveća, Šalaj ističe da bi međunarodna zajednica mogla da "pogura" Milanovića i novog predsednika HDZ Andreja Plenkovića da razmišljaju o velikoj koaliciji.
 
Za razliku od prethodnih parlamentarnih izbora krajem prošle godine, HDZ na ovim izborima nastupa s novim liderom.
 
Šalaj ističe da će Plenković pokušati da uzme deo birača centra koje je bivši predsednik Tomislav Karamarko odbio svojim koalicijama s pravašima, tezama o potrebi "retuđmanizacije" i skretanjem stranke udesno.
 
"Karamarko se okrenuo desnici i izgubio deo centra i zato je HDZ ostvario lošiji rezultat od očekivanog. Plenković će imati drugi problem – moraće raditi ono što je vešto radio Ivo Sanader – sam biti u centru, a kontrolisati političku desnicu", rekao je Šalaj u razgovoru za Betu.
 
Što se tiče treće političke opcije, Mosta, Šalaj smatra da će oni izgubiti deo razočaranih birača koje su privukli na prošlim izborima, pre svega one s levice, jer je sada jasno da je Most više desna, nego leva stranka.
 
Taj deo biračkog tela mogao bi da ode Živom zidu, pa bi oni mogli da dobiju više od jedog mandata, koliko su imali u dosadašnjem parlamentu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

novinar
Evropa, Vesti

Evropski mediji ne mogu da budu poluslobodni

_______
Berlin – Evropski zakon o slobodi medija, nakon 15 meseci intenzivne debate, stigao je do pregovora na nivou „trilogije“ (Evropski parlament, Evropska komisija i Savet EU) koji vode konačnom tekstu.…