Hrvatska među zemljama EU sa najslabijim tempom zapošljavanja

Zagreb, Hrvatska

Hrvatska je u trećem tromesečju prošle godine bila među zemljama Evropske unije čiji su nezaposleni građani najteže pronalazili posao, pokazao je u petak objavljen izveštaj evropske statističke kancelarije.

U Hrvatskoj je od jula do septembra 2015. posao dobio  svaki osmi nezaposleni, odnosno njih 12,3 posto, pokazuje izveštaj Eurostata o tromesečnim kretanjima na tržištu rada EU. Time je tempo zapošljavanja usporio u odnosu na prethodna tri meseca kada je prema Eurostatovim podacima posao uspeo pronaći gotovo svaki šesti nezaposleni, odnosno njih 16,3 posto.

Izveštaj Eurostata sastavljen je na osnovu ankete radne snage EU i ne uključuje podatke za Nemačku i Belgiju, čijim podacima Eurostat nije raspolagao.

Hrvatska se u trećem tromesečju 2015. svrstala među zemlje Evropske unije čiji su nezaposleni najteže dolazili do posla, pri čemu su joj najbliže Irska i Letonija , gde je posao uspelo naći 12,5 posto odnosno 11,9 posto nezaposlenih.

Najteže su posao pronalazili nezaposleni u Grčkoj, gde je u trećem tromesečju 2015. zaposlenje uspelo pronaći samo 5,9 posto nezaposlenih, odnosno svaki 17.

Najsnažniji je tempo zapošljavanja pak zabeležila je Danska, gde se zaposlio svaki treći nezaposleni, odnosno njih 33,9 posto. Slede Estonija i Švedska s 33,0 odnosno 28,4 posto nezaposlenih koji su uspeli naći posao.

U 26 članica Evropske unije posao je od jula do septembra 2015. uspelo pronaći ukupno 3,7 milionna nezaposlenih starosne dobi od 15 do 74 godine, odnosno njih 17,9 posto. Poređenja radi, u drugom  prošlogodišnjem tromesečju je  to pošlo za rukom 18,6 posto nezaposlenih u EU26, odnosno gotovo svakom petom nezaposlenom.

U kategoriju ekonomski neaktivne populacije u trećem prošlogodišnjem tromesečju je prešlo 3,5 miliona nezaposlenih u EU odnosno njih dva posto, izračunali su u Eurostatu.

Izvor: Hina

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…