„Hrabriše“ u misiji javnog zagovaranja zdravstvene zaštite dece sa nezaraznim hroničnim bolestima

Ivana Badnjarević

Beograd, 01. jun 2022. – Udruženje “Hrabriša” je početkom 2022. godine dobilo podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” , koji sprovode Helvetas Schweiz Eastern & Southeastern Europe i Civic Initiatives/Građanske Inicijative.

Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” je projekat Vlade Švajcarske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou.

Projekat “Unapređenje mehanizma zdravstvene zaštite dece sa retkim neurotransmiterskim bolestima, poteškoćama u razvoju i hroničnim oboljenjima u predškolskim ustanovama” realizuje se kroz nekoliko faza tokom godinu dana, koje podrazumevaju:

  • Upitnik za roditelje sa iskustvom upisa dece u predškolske ustanove;
  • Seriju spotova sa kratkim predstavljanjem porodica u kojima je dete obolelo od neke neurotransmiteske bolesti, poteškoćama u razvoju ili hroničnim nezaraznim obolenjima, zajedno sa izazovima sa kojima se suočavaju na svakodnevnom nivou;
  • Kampanju javnog zagovaranja kroz niz sastanaka sa rukovodstvom predškolskih ustanova, ali i donosiocima odluka na lokalnom, pokrajinskom i republičkom nivou i;
  • Saradnju sa medijima, sa ciljem podizanja svesti u široj društvenoj zajednici normalizaciji upisa dece sa nezaraznim hroničnim bolestima u predškolske ustanove.

Uz koordinaciju aktivnosti sa srodnim i partnerskim organizacijama, udruženje “Hrabriša” predvodi kampanju javnog zagovaranja da se dosadašnja praksa upisa i boravka dece u predškolskim ustanovama promeni na bolje u korist dece sa neurotransmiterskim bolestima, poteškoćama u razvoju i hroničnim oboljenjima.

Sa istim ciljem, predsednica Udruženja Ivana Badnjarević poručuje:

  • Cilj projekta je upoznavanje sa retkim neurotransmiterskim bolestima i izazovima na putu dijagnostike, lečenja, socijalne zaštite i obrazovanja. Ove bolesti jesu retke, a mi se trudimo da normalizujemo sve situacije koje nam se dešavaju. Imaćete priliku da upoznate hrabriše i da se uverite u hrabrost i istrajnost koji ih krase.

Projektne aktivnosti koje je podržao projekat “Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” trajaće do marta 2023. godine,  a sve novine i vesti o rezultatima projekta Udruženje “Hrabriša” nesebično deli na svojoj internet stranici i profilima društvenih mreža kojima upravlja.

Podsećamo, Udruženje „Hrabriša“ je osnovano sa ciljem pružanja podrške porodicama sa decom sa neurotransmiterskim oboljenjima, dopa-reaktivnim distonijama i drugim neurometaboličkim oboljenjima da ostvare pravo na dijagnostiku i adekvatno lečenje u Republici Srbiji i inostranstvu.

Projekat „Unapređenje mehanizma zdravstvene zaštite dece sa retkim neurotransmiterskim bolestima, poteškoćama u razvoju i hroničnim oboljenjima” je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” , koji sprovode Helvetas Schweiz Eastern & Southeastern Europe i Civic Initiatives/Građanske Inicijative.

Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT” je projekat Vlade Švajcarske čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…