HRA: Godinu dana posle policijske torture na ulicama Podgorice

Podgorica, Crna Gora

Podgorica, 24. oktobar 2016. – Posle godinu dana od  brutalne policijske torture više pripadnika policije nad Miloradom Martinovićem, prebijanja dvojice građana u ulici Miljana Vukova (tzv. ulici Zlatara) i povređivanja urednika portala IN4S Gojka Raičevića, državno tužilaštvo je optužilo samo dva pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice policije (SAJ) za prebijanje Martinovića, komandanta SAJ Radosava Lješkovića za opstrukciju istrage i nikoga više, saopštava Akcija za ljudska prava – HRA iz Podgorice.

Pored tih slučajeva koji su zabeženi video snimcima, prijavljeno je da su pripadnici policije prebili i nekoliko drugih nenaoružanih građana koji nisu pružali otpor, ali javnost nije obaveštena da je i zbog toga bilo ko identifikovan i optužen.

Pristrasno gledanje kroz prste izvršiocima krivičnih dela unutar policije ozbiljno dovodi u pitanje sposobnost takve policije i državnog tužilaštva nadležnog za sprovođenje nezavisne istrage da vladavinu prava obezbede i u svim drugim slučajevima.

''Zbog očigledne opstrukcije u policiji, koja se pokazala nevoljnom i nesposobnom da identifikuje izvršioce krivičnih dela u svojim redovima, očekivali smo i očekujemo da njen direktor, Slavko Stojanović podnese ostavku ili bude smenjen'' , ukazuju iz HRA. 

Državno tužilaštvo nije selo da se preda i da se zadovolji identifikacijom samo dve osobe zbog prebijanja Martinovića, kada je očigledno u izvršenju i pomaganju izvršiocima samo u tom slučaju učestvovalo mnogo više osoba. Na taj način nije obezbeđen evropski standard nezavisne i delotvorne istrage policijske torture, što je obaveza države na osnovu Evropske konvencije o ljudskim pravima i standarda iz prakse Evropskog suda za ljudska prava, navodi se u saopštenju. 

Ipak, optuživanje komandanta SAJ za opstrukciju istrage je značajan napredak za državno tužilaštvo Crne Gore, koje je ranije tolerisalo i pomagalo opstrukcije istraga u slučajevima masovnog prebijanja pritvorenika u ZIKS-u 2005. godine, zlostavljanja okrivljenih u ”Orlovom letu” 2006, policijske torture nad Aleksandrom Pejanovićem 2008. i zlostavljanja u zatvoru zatvorenika Igora Milića i Dalibora Nikezića 2009, i zbog toga pretrpelo izričite kritike Evropske komisije, Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja, Komiteta protiv mučenja, a u slučajevima Milić Nikezić i Orlov let i Evropskog suda za ljudska prava. Nikada niko ni u policiji ni u državnom tužilaštvu nije bio pozvan na odgovornost zbog neprofesionalnog sprovođenja pomenutih istraga.

Imajući sve to u vidu, u HRA se nadaju da će Milorad Martinović i druge žrtve policijske torture tužiti državu posebno zbog kršenja prava na sprovođenje delotvorne istrage da bi tako, za dobrobit i svih ostalih građana i građanki, doveli do primene evropskih standarda u Crnoj Gori. Ovi standardi uključuju i pozivanje na odgovornost svih državnih službenika koji u tim slučajevima nisu obezbedili vladavinu prava.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…