HRA: Bez političke volje za dijalog o medijskom zakonu u Crnoj Gori

Konsultativno saslušanje o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o medijima, koje je Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu Skupštine Crne Gore prethodno zakazao jednoglasnom odlukom, otkazano je  jer se članice i članovi Odbora iz Demokratske partije socijalista (DPS) Milorad Vuletić, Husnija Šabović, Marta Šćepanović, Veljko Zarubica i Šefkija Murić nisu pojavili na zakazanoj sednici.

Tako je demonstrirano nepostojanje političke volje da se razgovara o Predlogu zakona ali i nedostatak političke kulture da se takav potez najavi kolegama i koleginicama iz Odbora i pozvanim učesnicima rasprave, koji su na nju blagovremeno došli, neki i uprkos godišnjim odmorima.

Očigledno je da i posle sedam meseci otkako je na obrazloženi predlog HRA pomenuti Odbor 7.12.2015. odlučio da održi raspravu o potrebi za izmenama i dopunama Zakona o medijima, političke volje vladajuće partije DPS za razgovorom na tu temu još uvek nema.

Inače, Skupština Crne Gore do sada nikada nije održala raspravu o stanju medijskih sloboda, zakona i prakse, uprkos očekivanjima Evropske komisije (videti Smjernice za podršku slobodi i integritetu medija na Zapadnom Balkanu i u Turskoj od 2014-2020. godine). Konsultativnim saslušanjem je skupštinski odbor taj nedostatak donekle mogao da nadomesti. Takođe, Evropska komisija od Mišljenja o prijemu Crne Gore u Evropsku uniju 2010. godine, zaključno sa izveštajem o Crnoj Gori 2015. godine kontinuirano preporučuje Crnoj Gori da nađe način da sudovi dosledno primenjuju evropske standarde slobode izražavanja. 

Zahvaljujući poslanicima Rifatu Rastoderu, Dritanu Abazoviću i Zoranu Miljaniću koji su u njihov Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o medijima uvrstili i konkretne predloge HRA na temu usvajanja standarda iz prakse Evropskog suda za ljudska prava i uputili u skupštinsku proceduru, omogućeno je da se u Skupštini Crne Gore konačno 25.7.2016 u plenumu razgovara o predloženim izmenama Zakona o medijima.

Rasprava se na žalost svela na iščuđavanje poslanika nad evropskim standardima, koji se već nalaze u zakonima u okruženju i uveliko primenjuju širom Evrope. Rasprava je očigledno pokazala da je i za razumevanje i prihvatanje evropskih standarda pre svega neophodna politička volja. 

HRA žali što je propuštena prilika da stručna javnost na poziv Odbora učestvuje na saslušanju i „pomogne i članovima odbora u odlučivanju o ovom zakonu, ali i ukupnoj javnosti u sagledavanju njegove sadržine“ (kako je u pozivu navela predsedavajuća Snežana Jonica). 

HRA se za dopune i izmene Zakona o medijima Crne Gore javno zalaže poslednjih šest godina, od novembra 2010. O potrebi za izmenama ovog zakona dva puta smo upoznavali nadležne ministre i druge predstavnike Vlade. Međutim, očigledno je da i pored najbolje volje i truda da učinimo da dođe do poboljšanja medijskog sistemskog zakona, politička volja onih koji o tome odlučuju može biti podstaknuta samo sa neke druge mnogo uticajnije adrese.

Izvor: Akcija za ljudska prava (HRA)

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…