Holandsko javno mnjenje nije negativno po pitanju proširenja EU na Zapadni Balkan

Evropske integracije

Beograd – Podaci  novog istraživanja pokazuju da, ukupno gledano, holandsko javno mnjenje nije negativno po pitanju proširenja EU na Zapadni Balkan.

U stvari, prilično je podeljeno i 45% javnosti veruje da bi proširenje EU na Zapadni Balkan bilo dobro a 34% ga doživljava negativno.

Sveobuhvatnu studiju o stavu građana Holandije o pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana EU uradili su Evropski fond za Balkan (EFB), Savetodavnagrupa za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG) i DPart a zvanično je predstavljena krajem novembra na Institutu Klingendil u Hagu.

Istraživanje je pokazalo da većina holandskog stanovništva proširenje EU na Zapadni Balkan ne doživljava kao istaknuto pitanje. Tako 51% očekuje da njihovi životi neće mnogo ili uopšte biti pogođeni ulaskom zemalja Zapadnog Balkana u EU a 34% veruje da će to uticati na njihove živote.

Poređenja radi, kada je reč je o potencijalnom pridruživanju Turske Uniji, 44% navodi da smatra da će to uticati na njihove živote, što pokazuje da holandska javnost ima različite poglede na zemlje kandidate.

Istraživanje je pokazalo i da su stavovi prema proširenju EU usko povezani sa opštim stavom prema EU. Naime, kada se uporede profili stavova, studija pokazuje da osobe koje podržavaju proširenje EU na Zapadni Balkan ujedno imaju i pozitivniji stav o EU.

Više od dve trećine onih koji podržavaju proširenje pozitivno gleda na EU. Shodno tome, samo trećina onih koji ne odobravaju proširenje deli pozitivne stavove o EU, pokazali su rezultati istraživanja.

Istraživači su naveli da su izabrali Holandiju jer se ta članica EU često prikazuje kao fundamentalno skeptična zemlja kada je u pitanju proširenje EU.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…