Holandske lale neće moći u Rusiju

Holandsko cveće predstavlja sanitarnu "opasnost" za Rusiju i postoji mogućnost da ta zemlja zabrani uvoz, saopštila je ruska služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor. Zabrana bi za Holandiju, najvećeg svetskog izvoznika cveća, značila gubitak više desetina miliona dolara. Godišnje Holandija proizvede 10 milijardi lala ili 70% svetske produkcije. Odnosi Moskve i Haga na najnižoj su tački od jula 2014, kada je iznad Ukrajine srušen avion Malezija erlajnza u kojem su većina putnika bili Holanđani.
 
Ruska služba za nadzor u poljoprivredi saopštila je da je mogućnost da se zabrani uvoz cveća iz Holandije, zemlje koja se ponosi svojim lalama, "vrlo verovatan".
 
Kako se navodi, uvoz holandskog cveća mogao bi da bude zabranjen zbog opasnih organizama koje sadrže a koji predstavljaju "ozbiljnu pretnju ekonomiji i poljoprivredi Rusije".
 
Holandski proizvođači cveća izgubiće više desetina miliona dolara u slučaju zabrane, sudeći prema članku koji je objavila Gazeta.ru.
 
Rusija je, prema podacima carine te zemlje, u 2014. uvezla iz Holandije 30.700 tona sečenog cveća u vrednosti oko 205 miliona evra. Ukupno je Rusija u 2014. uvezla iz inostranstva 79.000 tona cveća.
 
"Ako bude uvedena, zabrana neće pogoditi samo Holandiju, već i zemlje njene partnere koji isporučuju cveće Rusiji preko Holandije", navela je ruska služba za fitosanitarni nadzor, sudeći prema objavljenom na sajtu Ruske agencije za pravne informacije (RAPSI).
 
Odnosi Rusije i Holandije pogoršani su nakon rušenja aviona na letu MH17 iznad istočne Ukrajine u julu 2014, kada je poginulo 298 putnika i članova posade od kojih su 193 bili Holanđani. Avion je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur.
 
Za rušenje aviona Zapad je optužio proruske separatiste na istoku Ukrajine. Zapad tvrdi da je avion srušen raketom koju je isporučila Rusija.
 
Moskva odbacuje umešanost u nesreću i optužuje ukrajinsku vojsku za rušenje aviona.
 
Rusija se oštro protivi osnivanju suda koji bi sudio odgovornima za rušenje aviona.
 
Rusija je 20. jula predala Savetu bezbednosti UN svoj nacrt rezolucije o padu aviona Malezija erlajnsa i ta rezolucija je alternativa onoj koju su podnele Malezija i još neke zemlje.
 
Na pitanje da li saopštenje službe za poljoprivredni nadzor predstavlja odgovor na podršku Holandije osnivanju suda za nesreću na letu MH17, vladin zvaničnik Dmitrij Peskov je rekao da politizacija slučaja "nije na agendi Kremlja", prenela je državna agencija RIA Novosti.
 
Na obeležavanju prve godišnjice tragedije aviona Malezija erlajnsa 17. jula, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov položio je buket cveća ispred ambasade Holandije u Moskvi.
 
Inače, Rusija je u avgustu 2014. zabranila uvoz mesa, mleka i proizvoda iz članica Evropske unije i drugih zemalja sa Zapada kao odgovor na sankcije uvedene Moskvi zbog ukrajinske krize.
 
U junu je ruski predsednik Vladimir Putin naložio da embargo ostane na snazi do juna 2016.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…