Holandija se žali na sudsku presudu o CO2

klimatske promene

Vlada Holandije najavila je 1. septembra da namerava da se žali na odluku lokalnog suda koji joj je u junu naložio da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte za 25% do 2020. godine.

Vlada je počela sa primenom presude, ali je odlučila da se žali iz straha da bi ovakvo mešanje suda u utvrđivanje državne politike moglo da postane praksa. Odluka je doneta u procesu koji je pokrenulo oko 900 Holanđana uz pomoć nevladine ekološke organizacije Urgenda. Sud je tada procenio da je postojeći, manje ambiciozan, plan Vlade u ovoj oblasti nezakonit s obzirom na rizik koji donose klimatske promene.

Poželjno je da apelacioni sud preispita ovu presudu zbog posledica na klimatsku politiku, kao i zbog toga što se ne može isključiti mogućnost da da ova presuda ima posledice i u drugim oblastima“, rekla je državna sekretarka za zaštitu životne sredine Vilma (Wilma) Mansveld u pismu Parlamentu.

Vlada je ipak počela sa primenom presude kako bi smanjila emisije gasova sa efektom staklene bašte, pre svega zahvaljujući raznim studijama.

Sudski proces protiv vlade pokrenulo je u aprilu oko 900 Holanđana uz pomoć nevladine organizacije za zaštitu životne sredine Urgenda.

Ovi Holanđani tražili su da se preduzmu mere za smanjenje emsiija sa efektom staklene bašte u Holandiji za 40% do 2020. u odnosu na nivo iz 1990.

Sud je delimično uvažio njihov zahtev tražeći od vlade da „učini više“ da bi stavio emisije gasova sa efektom staklene bašte pod kontrolu. Kako je tada preneo Gardijan, sudije su procenile da je plan vlade za smanjenje emisija za 14 do 17% do 2020. u poređenju sa nivoom iz 1990. nezakonit uzimajući u obzir razmere opasnosti koju donose klimatske promene.

Ovo je istorijska presuda na koju bi mnogi aktivisti u Holandiji i u svetu mogli da se pozivaju.

Zabrinuta da će ova presuda postati deo sudske prakse drugim organizacijama koje su aktivne u različitim oblastima, vlada “želi sigurnost i jedinstvo na nivou prava o ovoj presudi“, navela je državna sekretarka.

Kako je dodala, vladu interesuje i “razmera kontrole sudija na buduće politike države“.

Sa druge strane, aktivisti su nakon presude u junu i pozdravili baš taj aspekt presude. Pravni savetnik Urgende tada je rekao da je presudom prvi put utvrđeno da države imaju nezavisne pravne obaveze prema građanima dok su ranije jedine pravne obaveze država “bile ono što se same dogovore međunarodnim ugovorima“, dok je ovom Ekološka organizacija Grinpis (Greenpeace) nazvala je vladinu odluku da se žali na presudu “retrogradnom borbom“ i ocenila da nije u redu “pozivati vlade drugih zemalja da smanje svoje emisije, dok Holandija to ne čini“.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…