1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. HND: Pravosudni udar na novinarsku profesiju u Hrvatskoj

HND: Pravosudni udar na novinarsku profesiju u Hrvatskoj

sudijski čekić

Zagreb – Nastavlja se progon novinara u Hrvatskoj u procesima u kojima sudije tuže novinare i po tome je ova zemlja najgora u EU, saopšteno je iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

HND najavljuje kampanju u kojoj će biti razotkriveno ko su sudije koje tuže novinare i učestvuju u „pravosudnom udaru na novinarsku profesiju„.

Nećemo odustati od traženja da se odredba o povredi časti i ugleda izbaci iz zakona jer ona služi za pritiske i uvođenje cenzure i proganjanje novinara, kao i da ih finansijski uništi„, rekao je predsednik HND-a Hrvoje Zovko zahtevajući da država nešto preduzme, prenela je Hina.

Potpredsednik HND-a Goran Gazdek istakao je problem novinara u lokalnim sredinama, nad kojima se, kako tvrdi, vrši neprestani pritisak, jer se gotovo svakodnevno susreću sa svojim tužiocima.

Županijski sud u Zagrebu doneo je presudu po kojoj novinarka i članica HND-a Davorka Blažević mora, zbog teksta objavljenog 2015. godine na portalu Tris, da plati sudiji Vrhovnog suda Senki Klarić Baranović odštetu od 40.000 kuna zbog „povrede časti i ugleda„, podseća hrvatska agencija.

HND navodi da ima više „serijskih tužilaca„, među kojima su osječki sudija Zvonko Vrban, koji je u nekoliko navrata tužio portal Telegram, kao i sudija Županijskog suda u Zadru Ivan Marković koji je podneo 26 tužbi protiv novinara i medija od čega je polovina protiv Hanza Medije.

Najčitanije
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…