Hitno pokrenuti proceduru oduzimanja poslaničkog mandata Šešelju

Narodna skupština Republike Srbije

Beograd, 06. februar 2020. – Novopazarske organizacije Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Urban-In najoštrije su osudile napad članova i simpatizera Srpske radikalne stranke na aktiviste nevladinih organizacija u beogradskoj opštini Stari grad.

Organizacije su od Skupštine Srbije zatražile da hitno pokrene proceduru oduzimanja poslaničkog mandatalideru SRS Vojislavu Šešelju.

Smatramo da je i ovaj napad radikala, direktan rezultat, ne samo ignorisanja, nego i prećutne podrške od strane sadašnjih vlasti višegodišnjeg bahatog nasilničkog ponašanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kontinuiranog širenja njegovih profašističkih ideja, kao i negiranja ratnih zločina i genocida, presuđenih u međunarodnim sudovima“, navele su u saopštenju ove organizacije.

One upozoravaju da takvo ponašanje nanosi ogromnu štetu svim građanima i državi Srbiji, a naročito manjinskim zajednicama i njihovim odnosima sa većinskim narodom.

Organizacije su od Skupštine Srbije zatražile da hitno pokrene proceduru oduzimanja poslaničkog mandata Vojislavu Šešelju i na taj način prekine kršenje Zakona o narodnim poslanicima koje je sama donela.

Samo tako će vladajuća većina pokazati da ne podržava Šešeljevu rušilačku politiku i ne stoji iza podrške ratnim zločinima i zločincima, promovisanja netolerancije prema drugačijima, ultranacionalističkih divljanja, anticivilizacijskog ponašanja…“, ukazuje se u saopštenju.

Novopazarske organizacije uputile su i zahtev policiji i sudstvu da hitno procesuiraju neposredne izvršioce i nalogodavce vandalskog napada na aktiviste nevladinih organizacija i da o tome obavesti javnost.

U saopštenju se ocenjuje da posebno negativno svetlo na ceo događaj baca i činjenica da se napad desio u zgradi beogradske opštine Stari Grad gde je organizovana promocija Šešeljeve knjige kojom negira genocid u Srebrenici, te poručuje vlastima na svim nivoima da spreče korišćenje javnih prostora, finansiranih novcem svih građana za promovisanje retrogradnih, štetnih i anticivilizacijskih ideja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…