1. Početna
  2. Društvo
  3. Hitno besplatne akcije podeliti zaposlenima u medijima

Hitno besplatne akcije podeliti zaposlenima u medijima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju od Vlade Srbije, Ministarstva privrede, Ministarstva kulture i informisanja i Agencije za privatizaciju da odmah prestanu sa kršenjem medijskih zakona i dovrše proces podele besplatnih akcija novinarima i drugim zaposlenima u svim onim medijima koji nisu privatizovani i u kojima postoji zainteresovanost za to.

Ukoliko se nastavi sa blokadom primene Zakona o javnom informisanju i medijima, odnosno ako se bude dalje odugovlačilo da se kapital neprivatizovanih medija u javnom vlasništvu bez naknade prenese na zaposlene, to će značiti samo jedno: vlast ne želi da novinari budu vlasnici svojih medija, da bi zadržala kontrolu i nad novinarima i nad medijima.

 S obzirom da su u dosadašnjem toku privatizacije glavnu ulogu imali stranački tajkuni, opravdano sumnjamo da se iza ovog odugovlačenja krije želja vlasti da i ove medije preuzme neka od stranaka, kako bi ih politički instrumentalizovala u nastupajućem predizbornom periodu.

 NUNS i NDNV su tokom celog procesa pripreme i realizacije medijskih zakona smatrali da je i za medije, i za građane, i za javni interes najbolje rešenje da novinari budu vlasnici svojih medija, i teškom smo se mukom izborili da ova odredba bude deo nove medijske legislative.

 Vlada Srbije je, međutim, uredbom sa početka ove godine, kojom je pravo na besplatne akcije suzila samo na zaposlene koji prethodno nisu upisali bilo kakve besplatne akcije – tu odredbu ozbiljno ugrozila, a sada je praktično u potpunosti suspenduje.

 Ovim odugovlačenjem nisu ugrožena samo prava zaposlenih nego i lokalno informisanje, kao i informisanje na manjinskim jezicima, s obzirom na činjenicu da među blokiranim medijima ima značajan broj višejezičnih.

Izvor: 

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…