Hitna pomoć dovela u pitanje izvesnost ostvarivanja prava građana na pružanje hitne medicinske pomoći

Beograd, 10. maj 2017. – Vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković ocenio je da je Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć postupio "suprotno propisima, profesionalnim standardima i etičkim pravilima ponašanja" kada je 11. aprila saopštio da neće moći da interveniše u centru Beograda zbog održavanja protesta "Protiv diktature".

Zaštitnik je preporučio Gradskom zavodu da građanima uputi izvinjenje zbog "uznemiravajuće sadržine u navedenom saopštenju" i ukazao na potrebu da Ministarstvo zdravlja preispita radno-pravni status i radno angažovanje svih zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi.

Zaštitnik je u saopštenju kazao da je najavom da neće izvršavati svoje zakonom i etičkim kodeksom utvrđene dužnosti, Hitna pomoć "dovela u pitanje izvesnost ostvarivanja prava građana na pružanje hitne medicinske pomoći i neopravdano i neracionalno uznemirila javnost".

"U spornom saopštenju najavljeno je da hitna pomoć neće biti u mogućnosti da interveniše u centralnim gradskim ulicama u periodu od 18.00 do 21.00 zbog blokade saobraćaja izazvane protestima, koji su se tih dana odvijali u Beogradu. Takvim saopštenjem naneta je velika šteta ugledu te zdravstvene ustanove", naveo je zaštitnik.

Ombudsman je kazao da je i nakon upućene urgencije, saradnja sa Gradskim zavodom za hitnu pomoć izostala jer ta ustanova nije dostavila zaštitniku dokumentaciju koja je od značaja za postupak koji je vodio.

On je zatražio i kopiju odgovarajućeg akta te zdravstvene ustanove kojim je Nada Macura određena kao ovlašćeno lice za odnose sa javnošću.

Zaštitnik je preporučio Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu da bez odlaganja, putem sredstava javnog informisanja, kao i na svojoj zvaničnoj internet strani, građanima uputi izvinjenje zbog "uznemiravajuće sadržine date u navedenom saopštenju".

"Potrebno je i da Ministarstvo zdravlja preispita radno-pravni status i radno angažovanje svih zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi koji su ispunili zakonski uslov za odlazak u starosnu penziju, da li je svakom od njih donet odgovarajući pravni akt o prestanku radnog odnosa, kao i da li su nakon toga i dalje radno angažovani u istoj zdravstvenoj ustanovi i, ukoliko jesu, po kom osnovu", piše u saopštenju.

Dodaje se da će Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć i Ministarstvo zdravlja obavestiti Zaštitnika građana o postupanju po upućenim preporukama u roku od 15, odnosno 60 dana.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…