Hiber: Prepisivanje nikad nije bilo dozvoljeno

Dragor Hiber

Beograd, 30. septembar 2019. –  Nekadašnji predsednik Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univeztiteta (BU) Dragor Hiber izjavio je da se provera nečijeg doktorata ne može ograničiti na period posle donošenja Pravilnika iz 2016.

On je to izjavio komentarišući primedbu o retroaktivnosti u slučaju aktuelnog ministra finansija Siniše Malog.

Svi koji otvaraju pitanje retroaktivnosti u slučajevima koji su u žiži javnosti, a za mene slučaj Siniše Malog nije jedini, treba sebi da postave pitanje: da li misle da je pre donošenja važećih univerzitetskih pravilnika na Beogradskom univerzitetu bilo slobodno prepisivati?“, rekao je Hiber za list Danas, povodom primedbe premijerke Ane Brnabić da se o doktoratu Malog, iz 2013, odlučuje po Pravilniku iz 2016.

Što bi“, nastavio je Hiber, „za krađe u privatizaciji rekli u jednoj susednoj zemlji ‘ko je jamio, jamio je’, osudićemo samo one koji su prepisivali posle usvajanja Pravilnika o postupku uvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova iz 2016. godine“.

Tako, naravno, ne može biti“, naglasio je Hiber, profesor Pravnog fakulteta u penziji.

On je podsetio da je prepisivanje bilo najteži etički prestup i pre donošenja pravilnika i da je u okviru BU decenijama unatrag radio Etički odbor koji se bavio sankcijama ove vrste prestupa.

Prema njegovim rečima, pravilnikom je preciziran postupak za utvrđivanje odgovornosti.

One koji se pozivaju na pravna pravila u ovom slučaju, na zabranu retroaktivnosti, treba podsetiti i na pravilo da zabrana retroaktivnosti ne važi za procesne norme“, rekao je Hiber.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…