Helsinški odbor: EU da spreči podelu Kosova, to bi bio opasan presedan za celu Evropu

Kosovo

Beograd, 09. jun 2020. – Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji pozvao je Evropsku uniju da učini sve kako bi se sprečila podela Kosova i ocenio da bi takav scenario bio opasan presedan za celu Evropu.

Helsinški odbor je ocenio da Srbija nikada nije odustala od ideje podele Kosova i dodao da tu ideju podržava i Rusija, kao i deo kosovske političke elite, dok je stav SAD nejasan.

Ideju o podeli Kosova trebalo bi na svim nivoima označiti neprihvatljivom, na forumima EU i na nivou pojedinih evropskih vlada. Podela je pretnja stabilnosti i miru Zapadnog Balkana i bila bi opasan presedan za celu Evropu. Aktivna uloga EU u sledećoj fazi procesa konsolidacije od presudnog je značaja za osiguravanje mira i stabilnosti”, piše u saopštenju.

Pozvali su EU na ponovno pokretanje i olakšavanje pregovora između Srbije i Kosova unutar izvornog dijaloškog okvira iz Briselskog sporazuma, koji je potpisan 2013. godine.

Dodali su da se treba fokusirati na potpunu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i priznanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova unutar postojećih granica.

Svi napori ka cilju podele se moraju odlučno odbiti. EU bi takođe trebalo da nadgleda sprovođenje postojećeg Briselskog sporazuma i uslovljava podršku Srbiji”, ocenjuje se u saopštenju.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji je dodao da veruje da će se EU čvrsto držati svojih vrednosti i načela koja su preko potrebna za izgradnju demokratije, mira i stabilnosti u regionu.

Dodali su da je i deo kosovske elite takođe zainteresovan za podelu Kosova, dok se široka javnost i značajan deo političkog spektra na Kosovu tome protivi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…