Hartefakt predstavio aplikaciju „Slavic Soundwalking“

Foto: slavicsoundwalking.com

Beograd – Fond Hartefakt je predstavio interaktivnu mobilnu aplikaciju „Slavic Soundwalking“ koja omogućuje slušanje 75 kratkih, neobjavljenih priča autora iz Srbije, Hrvatske i Slovenije.

Predstavnik Hartefakta Patrik Lazić je rekao da je „Slavic Soundwalking“ interdisciplinarni evropski projekat, koji uz podršku programa Kreativna Evropa digitalizacijom spaja književnost i dizajn zvuka.

Kako je navedeno, Hartefakt projekat realizuje sa partnerima iz Hrvatske i Slovenije, a korisnici aplikacije mogu šetajući Beogradom da na označenim lokacijama pristupe 75 neobjavljenih audiopriča.

Među autorima srpskih priča su Svetozar Cvetković, Branko Rosić, Tijana Grumić, Vida Davidović, Staša Bajac, Milica Vučković, Filip David i Filip Grujić, a među glumcima koji čitaju priče u aplikaciji su Katarina Marković, Amar Ćorović, Vanja Ejdus i Nina Perišić.

Rosić je autor priče „Sa ocem na Tromostovju„, u kojoj otac i sin idu na put u Ljubljanu, gde im se „nešto neočekivano desi„, a za aplikaciju je naveo da je „fantastična akcija, koja je prebacila normu bratstvo-jedinstvenog formata„.

Autorka Katarina Mitrović je rekla da priča „Baloni od kondoma“ govori o varljivosti ličnih sećanja, i da je nastala dok je pisala roman „Sve dobre barbike„, tako što je uzela jedan njegov deo koji može da se posmatra kao celina.

Kompozitor muzike za sve sve srpske priče Igor Krstić je rekao da je slušajući priče muzičke ideje razrađivao improvizujući i prilagođavajući tekstu.

Perišić je istakla da je veliki ljubitel audio knjiga, koje voli da sluša dok nešto radi, a ovde je bilo najbitnije da pročita sve priče i onda vidi u glavi kako ih razume i može da dočara što bolje.

Lazić je najavio da će prva zvučna šetnja biti priređena 29. juna (18:00), u sklopu Beogradskog letnjeg festivala, počev od hotela Moskve.

Korisnici aplikacije će uz pomoć sopstvenih slušalica biće upoznati sa toponimima Beograda iz nove perspektive slušajući premijerno osam audio-priča.

Zvučni program prati Nušićevu ulicu, Atelje 212, Palilulsku pijacu, Radio-televiziju Srbije, park Tašmajdan, Glavnu poštu, crkva Svetog Marka, a šetnja će biti završena (20:00) u Salonu Muzeja grada Beograda „“Storiteling događajem„.

Kako je najavljeno, ovde će priče pričati od autori priča u aplikaciji Vida Davidović, Sofija Dimitrijević, Svetozar Cvetković, Ksenija Kušec, Suzana Tratnik, Tanja Matijašević i Selma Skenderović.

Iz Hartefakta je saopšteno da će 30. juna biti organizovan „Storiteling događaj za decu“ u Parku Tašmajdan (19:00) gde će bajke pričati glumci Mina Obradović, Andrej Nježić i Anja Ćurčić.

Kako je navedeno, cilj aplikacije „Slavic Soundwalking“ je „očuvanje južnoslovenskih jezika, promocija južnoslovenske književnosti, kao i razvoj slušnih veština korisnika i njihove književne pismenosti„.

Teme priča su „moderne i urbane, i reflektuju savremeno društvo i vreme u kojem su nastale„, a iz Hartefakta su dodali da aplikacija trenutno sadrži 75 kratkih priča na srpskom, hrvatskom, slovenačkom i engleskom jeziku, kao i znakovnom jeziku.

Aplikaciju je isključivo moguće koristiti na pametnim mobilnim uređajima, aktivira se pomoću GPS usluge, i ima unapred definisane rute ili tačke u gradovima poput Beograda, Zagreba i Ljubljane.

Dok korisnik prolazi pored određenih tačaka, aplikacija automatski aktivira i reprodukuje priče.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…