Hartefakt fondacija otvorila konkurs za pesnike i pesnikinje

Beograd – Hartefakt fondacija kao jedan od partnera na projektu „Poets of Today – Voices of Tomorrow“ ili skraćeno Pot-Vot otvara javni poziv za pesnike i pesnikinje.

Javni poziv traje do ponoći u nedelju 11. decembra.

Poets of Today – Voices of Tomorrow“ ili skraćeno POT-VOT zajednički je evropski projekat organizacija iz Slovenije (Pionirski dom), Poljske (ARTeria), Mađarske (Pro Progrešione), Finske (Asocijacija finskih centara kulture za decu) i Srbije, koji dovodi poeziju u škole na inovativan način, približavajući je mladima i lokalnim zajednicima.

Projekat traje do marta 2025. godine, a u Srbiji projekat koordinira Hartefakt.

Svi pesnici i pesnikinje angažovani na projektu činiće međunarodni pesnički kolektiv koji će postati nosilac novog metodološkog procesa.

Pedeset pesnika biće pripremljeno za nastupe u školama i umreženo sa srednjoškolskim nastavnicima kako bi mogli da počnu sa redovnom praksom predstavljanja poezije i pesnika u školama.

Najvažniji rezultat ovog procesa biće pedeset poetskih događaja u školama „Dani poezije„.

Tokom trajanja projekta, planirani su pesnički događaji, okrugli stolovi i dve konferencije.

Ovim događajima želimo da istaknemo značaj čitanja u školama i vezu između scenske umetnosti i poezije.

Takođe, u planu je objavljivanje dve publikacije: prva publikacija će biti pedagoški alat, a druga publikacija će biti katalog za strane predstavnike sa pesmama pet glavnih projektnih pesnika.

Nastupima u 5 različitih zemalja predstaviće proces rada i potencijal različitih formi večeri poezije na frankfurtskom Sajmu knjiga.

Pesnici i pesnikinje koji budu odabrani za učešće na projektu biće u prilici da sarađuju sa timom od četvoro umetnika/ica koji čine Umetnički tim Hartefakta: Radmila Petrović (pesnikinja), Andrej Nosov (pozorišni reditelj), Vanja Ejdus (glumica), Draško Adžić (kompozitor).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…