Handelsblat: Vreme balansiranja Srbije između Moskve i Zapada je prošlo

prekid

Dizeldorf, 11. maj 2022. – Srbija je za samo par godina trebalo da uđe u Evropsku uniju, ali njena spoljna politika i odnos prema Rusiji postaju sve veći geopolitički i bezbednosni problem za Brisel.

Takvi odnosi prete i da Srbiju u evrointegracijama pretvore u novu Tursku, piše nemački dnevnik Handelsblat.

List podseća da je Srbija još 2009. podnela zahtev za članstvo u EU, a da je Brisel 2014. otvorio pretpristupne pregovore sa Beogradom.

U stvari je trebalo da Srbija za svega par godina bude primljena u krug zemalja članica, ali ona se ustvari kako u unutrašnjoj, tako i u spoljnoj politici sve više udaljava od EU„, piše dvnevnik.

Handelsblat podseća da Srbija odbija članstvo u NATO, ali da se kao zemlja okružena sa šest članica i jednom potencijalnom članicom alijanse „snažno naoružava„, a da je poslednja takva nabavka kineski protivvazdušni sistem zasnovan na ruskoj tehnologiji, „zbog čega se mnogi političari u Briselu hvataju za glavu„.

Srbija, piše dnevnik, ostaje pri „lojalnosti prema Rusiji“ i „čeličnom prijateljstvu sa Kinom, koja joj ekonomski pruža snažnu podršku„.

Na unutrašnjem planu, vladavina prava je klimava, a vlada ne sprovodi neophodne reforme da bi to rešila. Korupcija je problem, kao i manjkava sloboda medija, i dikriminacija manjinskih zajednica„, piše list.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovorima sa zapadnim političarima i medijima naglašava da Srbija želi da bude članica EU, iako njegova politika to ne odslikava i on svako malo rogobori protiv Brisela„, piše nemački dnevnik.

Handelsblat ukazuje da su i stanovnici Srbije sve skeptičniji prema EU, i da je prema poslednjem istraživanju iz marta svega 21% imalo pozitivan stav prema Uniji.

Istina, dodaje dnevnik, bliskost Srbije sa Rusijomnije nesebična„, pošto je ona zajedno sa Kinom u Savetu bezbednosti UN podržava kad je reč o Kosovu, a pored toga Srbija 90% zavisi od ruskog gasa i dobija ga po „prijateljskoj ceni„.

Svesna sam teškoća koje izaziva skoro potpuna zavisnost Srbije od ruskog gasa, ali EU je spremna da uskoči i pritekne u pomoć„, rekla je za Handelsblat evroposlanica i članica delegacije EP za Srbiju Viola fon Kramon.

Međutim, „moramo biti sigurni ko su nam partneri i na koga u ovakvim situacijama možemo da se oslonimo„, dodala je Fon Kramon, naglašavajući da je vreme balansiranja između Moskve i Zapada prošlo.

Dnevnik prenosi njene reči da Srbiji, ako se ne odrekne proruskog kursa, preti opasnost da u politici proširenja EU postane druga Turska, sa kojom su svi pregovori obustavljeni, iako iz diplomatskih razloga nisu i zvanično prekinuti.

Vreme je da nam Srbija signalizira koja je njena pozicija. Kada taj odgovor bude poznat, možemo da proverimo da li ćemo nastaviti sa pretpristupnim sredstvima i drugom bilaterlnom pomoći, ili će EU tu podršku obustaviti„, rekla je Fon Kramon.

Dnevnik piše da je „evropski novac za Vučića je od ogromne važnosti„, kao i razvojna pomoć i trgovinski odnosi sa EU, „zbog čega što Srbija sebi ne može da priušti da joj okrene leđa, što u Briselu budi nadu da će se ipak priključiti spoljnoj politici EU„.

Uz podsećanja da je Beograd trenutno ljut na ruskog predsednika Vladimira Putina zbog njegovog poređenja Donbasa i Kosova,  Handelsblat navodi da je Vučić u dugom televizijskom obraćanju javnosti najavio da će voditi politiku „koja je u interesu države„.

Ipak, „njegov ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je istog dana u intervjuu za informativni portal EURACTIV naglasio da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji„, piše Handelsblat i konstatuje da „srpska igra neobavezivanja izgleda ulazi u novu rundu„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…