1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Srbija i EU
  5. Han: Srbija se obavezala na poštovanje prava manjina

Han: Srbija se obavezala na poštovanje prava manjina

Johanes Han

 Srbija se u pregovorima s EU obavezala da će poštovati prava manjina, poručio je evropski komesar Johanes Han u odgovoru hrvatskom evrozastupniku Andreju Plenkoviću na pitanje o obrazovanju na hrvatskom jeziku u Srbiji. 

 "U okviru priprema za otvaranje poglavlja 23. pravne tekovine (Pravosuđe i temeljna prava) Srbija se obavezala da će nacionalnim manjinama jamčiti ostvarenje prava, ponajpre donošenjem posebnog akcionog plana", poručio je komesar za susedsku politiku i proširenje.

Plenković je u oktobru pitao Evropsku komisiju u vezi obrazovanja na jeziku manjina u Srbiji. U pitanju je istaknuo da je obrazovanje na jeziku manjina jedan od ključnih aspekata zaštite manjinskih prava u Srbiji, a posebno za hrvatsku nacionalnu manjinu zbog nerešenog pitanja udžbenika, kao i profesionalnog obrazovanja učitelja na hrvatskom jeziku. 

"Zakonodavstvo o obrazovanju na manjinskim jezicima treba dosledno provoditi na celom području Srbije. Zainteresovane strane, uključujući Savet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Ministarstvo obrazovanja Srbije treba da  sarađuju kako bi se za pripadnike hrvatske manjine uklonile sve prepreke u ostvarenju njihovog prava na obrazovanje na hrvatskom jeziku", odgovorio je Han.

Naglasio je i da će Evropska komisija u okviru pristupnih pregovora o poglavlju 23. "nastaviti pratiti sprovođenje obaveza Srbije u pogledu obrazovanja na manjinskim jezicima."

Izvor: Hina

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…