Han: Srbija mora obezbediti medijske programe na manjinskim jezicima

Johanes Han

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han poručio je da je Srbija dužna obezbediti održivost medija na manjinskim jezicima, u odgovoru na pismo hrvatske poslanice u Evropskom parlamentu Marijane Petir.

Petir je Hanu uputila pismo vezano uz poslednji slučaj gašenja medija u Srbiji koji emituju program na hrvatskome jeziku.

Petir je skrenula pažnju na činjenicu da je samo nekoliko dana uoči otvaranja prva dva poglavlja u pregovorima Srbije s Evropskom unijom, ugašen Radio Subotica, jedina radio stanica koja je svakodnevno emitovala program na hrvatskom jeziku.

Gašenjem Radio Subotice, najslušanijeg i najstarijeg radija u Srbiji, Srbija je još jednom ozbiljno prekršila prava hrvatske nacionalne manjine, koja se prema međunarodnim ugovorima obavezala poštovati, istakla je Petir .

Petir je naglasila kako bi vlada Srbije trebala omogućiti medijski program na jezicima svih nacionalnih manjina, napominjući da Srbija ne bi smela koristiti neuspeli proces privatizacije kao izgovor da ne poštuje manjinska prava jer je upravo obaveza države da osigura manjinama medijski program na njihovom jeziku.

Petir je podsetila kako se u Izveštaju o napretku Srbije za 2014. godinu ističe da zakonski okvir za zaštitu manjina mora biti u potpunosti sproveden, a to uključuje obrazovanje, korišćenje maternjeg jezika i pristup medijima i verskim obredima na jezicima nacionalnih manjina.

Evropska unija već je jednom upozorila Srbiju da se pri donošenju novih zakona o medijima mora uzeti u obzir očuvanje programa na manjinskim jezicima.

Zbog svega navedenog poslanica je pozvala Komisiju da donese konkretne mere povodom kršenja prava Hrvata u Vojvodini, posebno u kontekstu otvaranja pregovora između Srbije i Evropske unije.

Han je u svom odgovoru zahvalio Petir što mu je skrenula pažnju na problem manjinskih medija u Srbiji i naglasio kako Komisija pomno prati situaciju s medijima na jezicima nacionalnih manjina u toj zemlji.

Han je "jasno istakao da su vlasti u Srbiji dužne osigurati finansijsku podršku medijima koji emituju program na jezicima manjina i očuvati na lokalnom nivou emitovanje programa namenjenih nacionalnim manjinama, što je u skladu s preporukama Savetodavnog odbora za Okvirnu konvenciju za zaštitu nacionalnih manjina".

Složivši se kako je proces privatizacije medija zaista postavio određene izazove vezano uz omogućavanje emitovanja programa na jezicima manjina, Han je podsetio da je Komisija u svom poslednjem izveštaju o Srbiji naglasila potrebu i da javni medijski servis RTS osigura dosledan pristup informacijama na jezicima nacionalnih manjina, što bi takođe moglo doprineti očuvanju manjinskih prava u pristupu medijima i informacijama na njihovom jeziku, uz omogućavanje uslova koji će osigurati održivost lokalnih manjinskih medija i medijskih programa namenjenih nacionalnim manjinama.

Na kraju, Han je istakao kako će prava manjina svakako biti tema nadolazećih krugova pregovora sa Srbijom.

Izvor: Hina

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…