Han: Bez razrešenja napada na novinarku nema evropske perspektive Crne Gore

Johanes Han

Podgorica, 11. maj 2018. – Komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han ocenio je da je ranjavanjem novinarke podgoričkih "Vijesti" Olivere Lakić naneta velika šteta ugledu Crne Gore.

Han je posetio redakciju „Vijesti“ u Podgorici i ranjenu novinarku i upozorio da bez rasvetljenja tog napada „nema evropske perspektive Crne Gore“.

"Sloboda izražavanja je temeljno pravo koje je namenjeno i dostupno svima“, kazao je Han koji je u Crnu Goru došao povodom proslave Dana Evrope.

Po njegovim rečima, proslava Dana Evrope je bila u senci napada na novinarku "koji predstavlja napad na medijske slobode, slobodu izražavanja, centralnu vrednost Evropske unije".

"To je nešto što smatramo neprihvatljim", rekao je Han.

On je dodao da napad na novinarku Lakić ujedno predstavlja "napad na reputaciju države" i podvukao da taj slučaj "mora da bude ispitan".

Han je upozorio da "bez adekvatnog zalaganja i razrešenja slučaja ne može biti evropske perspektive za Crnu Goru".

On je rekao da očekuje temeljnu istragu kao i da se počinioci nađu, ali i njihovi nalogodavci, da se izvedu pred sud i da im se pravično sudi.

"Nije bitno da li se radi o sitnoj ili krupnoj ribi. Radi o nečemu o čemu nema pregovaranja, reč je o Evropskoj uniji i pravu svakog pojedinca, ne samo novinara. Radi se o slobodi izražavanja", rekao je Han.

Komesar za proširenje je kazao da će o napadu na novinarku Lakić razgovarati i s premijerom Duškom Markovićem.

"Uveravam vas da neću prestati da govorim o ovome… Ovaj slučaj stoji na vrhu naše agende u odnosu s Crnom Gorom… Niko nas ne može uveriti da je situacija dobra, ako to nije tako. Gledamo suštinu i gledamo listu postignutih rezultata. Ne samo da li su usvojeni adekvatni zakoni, već i da li su oni sprovedeni", rekao je Han.

Olivera Lakić napadnuta je i ranjena pištoljem u utorak uveče ispred zgrade u kojoj živi. Ona je u četvrtak izašla iz bolnice.

Lakić je pisala o organizovanom kriminalu i ranije je bila meta napada koji do kraja nisu rasvetljeni.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…