Han: 150 miliona evra za infrastrukturu i energetiku za Zapadni Balkan

Johanes Han

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je 4. jula da će EU obezbediti gotovo 150 miliona evra za infrastrukturne i energetske projekte u zemljama Zapadnog Balkana koje, kako je naveo, moraju da u potpunosti sprovedu reforme kako bi se povećala povezanost i konkurentnost regiona.
 
Han je na samitu o Zapadnom Bakanu u Parizu ocenio da"ima dosta mesta za poboljšanje" u reformama u transportnom i energetskom sektoru o kojima je postignut dogovor na prethodnom samitu u Beču, saopštila je Evropska komisija.
 
"Odlučili smo da obezbedimo 96 miliona evra za tri železnička infrastrukturna projekta u Srbiji, Albaniji i Kosovu. Takođe ćemo obezbediti 50 miliona evra za mere kao što su energetska efikasnost u stambenim zgradama i mali hidro projekti", rekao je Han.
 
On je dodao da to pokazuje ozbiljnost u nameri EU da uloži do milijaradu evra u saobraćajne i energetske infrastrukture u zemljama zapadnog Balkana u okviru Plana povezivanja do 2020. godine. Izgradnja i povezivanje saobraćajne i energetske infrastrukture je u središtu napora Evropske komisije da ojača integraciju između zemalja Zapadnog Balkana i sa EU", rekao je Han.
 
Evropski komesar je dodao da zemlje regiona moraju da ispune obaveze u vezi s reformama u tim oblastima, jer "investicije bez reformi nemaju mnogo smisla".
 
"U energetskom sektoru, jasno je da nema smisla investirati u skupe interkonektore na mrežama dalekovoda ako zemlje nisu voljne da trguju energijom u regionu. Trgovina bi povećala bezbednost snabdevanja i smanjila potrebu za dodatnim skupim proizvodnim kapacitetima", rekao je Han.
 
Kada je u pitanju transportni sektor, Han je kazao da bi bilo više stranih investitora ako bi imali pristup celom koridoru a ne samo nacionalnim segmentima.
 
Han je naveo da plan povezivanja ima potencijal da unapredi konkurentnost regiona smanjenjem troškova poslovanja, ali da to može biti ostvareno samo ako se potpuno sprovedu reforme.
 
"Da bismo to olakšali, možda ćemo trebati da održavamo redovne sastanke na političkom nivou, uključujući sa savetnicima premijera. Sve te mere treba da vode jednom tržištu Zapadnog Balkana, mnogo pre ulaska u Uniju", rekao je Han.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…