Gutereš: Zabeležen zastrašujući globalni rast nasilja u porodici

Antonio Gutereš

Njujork, 06. april 2020. – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ukazao je da je poslednjih nedelja zabeležen “zastrašujući porast porodičnog nasilja” u svetu u trenutku kada su mnoge porodice u karantinu zbog pandemije korona virusa.

Gutereš, koji je krajem marta pozvao na hitan prekid vatre u konfliktma širom sveta kako bi se svi posvetili borbi protiv korona virusa, rekao je da je sada vreme da se apeluje za okončanje svih vrsta nasijlja, “svuda i sad”.

On je pozvao vlade da uvedu preventivne mere i da naknada za nasilje nad ženama postane ključni deo planova za borbu protiv korona virusa.

Nad mnogim ženama i devojkama pretnja se najviše nadnela tamo gde treba da budu najsigurnije, u svojim domovima”, istakao je Gutereš.

On je ukazao na to da se u pojedinim zemljma broj žena koje zovu službe za podršku udvosrtručio.

U isto vreme, zdravstvene službe i policija su prezauzeti i imaju manjak ljudi, lokalne grupe za podršku bez sredstava, a sigurne kuće zatvorene ili prepune“, rekao je Gutereš.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…