Gutereš: Odmah uvesti primirje svuda u svetu

Njujork, 23. mart 2020. – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je da se odmah uvede primirje svuda u svetu da bi se naspram „žestine“ pandemije korona virusa sačuvali najosetljiviji civili u zemljama u sukobu.

Antonio Guteres

Njujork, 23. mart 2020. – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je da se odmah uvede primirje svuda u svetu da bi se naspram „žestine“ pandemije korona virusa sačuvali najosetljiviji civili u zemljama u sukobu.

Žestina s kojom napada virus, dobro pokazuje da je ratovanje suludo“, rekao je Gutereš u kratkom obraćanju u sedištu UN ne navodeći ni jednu zemlju.

Prvi slučaj zaraženog korona virusom prijavljen je u Siriji, zemlji razorenoj desetogodišnjim ratom, a obolelih ima i u Demokratskoj Republici Kongo i Avganistanu.

Stručnjaci i diplomate strahuju da će virus odneti mnogo života u zemljama u sukobu, mahom siromašnim i sa slabijim zdravstenim sistemima nego drugde.

Došlo je vreme da ostavimo oružane sukobe po strani i usmerimo napore na pravu borbu našeg života. Položite oružje, utišajte topove, prekinite vazdušne udare“, apelovao je Gutereš i rekao da je to presudno da bi se uspostavili koridori humanitarne pomoći koji će spasti živote.

Pozvao je zemlje sveta da prekinu „pošast rata“ i da se bore protiv bolesti koja „razara sadašnji svet“, naglasivši da to treba da počne prekidom oružanih borbi „svuda i odmah“.

Gutereš je prošle nedelje apleovao na solidarnost s najsiromašnijim i najosetljivijim zemljama da bi se sprečilo da bude „miliona“ umrlih.

UN su najavile da će u sredu objaviti plan za svetski humanitarni odgovor na pandemiju korona virusa stvaranjem fonda posvećenog medjunarodnoj borbi protiv bolesti KOVID19.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…