Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Evropski parlament

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP) izrazila je duboku zabrinutost zbog nasilnog obračuna policije s demonstrantima u Beogradu.

Ova grupa evropskih parlamentaraca ocenila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić do sada bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi.

Pozivamo predsednika Srbije Aleksandra Vučića da napokon počne da se ponaša odgovorno povodom krize izazvane pandemijom (korona virusa)”.Ovo nije vreme za nasilje i neproporcionalnu upotrebu sile nad demonstrantima“, objavila je na Tviteru druga po snazi grupa u EP.

Saopštenje su potpisali predsedavajuća Delegaciji EP za odnose sa Srbijom Tanja Fajon, potpredsednica S&D za spoljne poslove Kati Piri i portparol S&D u spoljnopolitičkom odboru EP Tonino Picula.

Više hiljada građana protestovalo je sinoć u centru Beograda, nedugo pošto je Vučić najavio da će od petka do ponedeljka najverovatnije biti uveden policijski čas zbog širenja epidemije. Sukobi policije i demonstranata trajali su satima, a na snimcima se mogla videti i prekomerna upotreba sile od policajaca.

Grupa S&D je pre dve nedelje ocenila da novi saziv Skupštine Srbije predstavlja „ruganje demokratiji“ i pozvala države članice EU da ne otvaraju nova poglavlja u pristupnim pregovorima s Beogradom dok u Srbiji ne bude uspostavljen „dovoljan nivo demokratije„.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…