Grupa službenika EU skupljaju pomoć za pogođene epidemijom korona virusa

EU zastave

Brisel, 15. maj 2020. – Grupa službenika EU, koji su sebe nazvali „bezličnima“, odlučila je da izdvoji svoj novac i napravi evropski fond solidarnosti za ljude u zemljama i regionima najteže pogođene Kovidom-19, poput Španije i severne Italije.

Pokret je lansirala grupa službenika i dala mu ime „Evrokrate sa srcem“ aludirajući time na pisanje britanskih talodida koji su zvaničnike EU često opisivali kao „bezlične birokrate„.

Do početka ove nedelje pokret je prikupio 150.000 evra a dopinose je dalo oko 800 ljudi, odnosno službenika koji rade u EU institucijama.

To je prava gotovina, unapred, a ne obećana„, rekao je jedan pristalica pokreta koji je tražio da ostane anoniman jer mu nije dozvoljeno da govori javno.

Mnogi EU službenici osećaju obavezu da daju lični doprinos i pomognu zemljama i ljudima kojima je to potrebno„, naveli su u saopštenju organizatori fonda, preneo je euractiv.com.

Fond solidarnosti EU službenika za pomoć kod Kovida-19 prve donacije je poslao dobrotvornim organizacijama koje nude medicinsku pomoć i pomoć u hrani u pandemijom pogođenim Španiji i severnoj Italiji.

Ideja se javila pre mesec dana u grupi EU službenika koji su članovi međuinstitucionalne grupe EU službenici za klimu (EUStaff4Climate).

Cilj je da se na delu pokaže evropska solidarnost i brzo uputi pomoć onima kojima je potrebna. Fondacija kralj Bodin daje svu potrebnu tehničku ekspertizu za upravljanje i raspodelu donacija.

U pokretu se nadaju da će prikupiti još više novca u budućnosti i pozvali su sve zaposlene u EU institucijama da u fond prilože 2% mesečne zarade.

Ta inicijativa je pokrenuta pre dve nedelje i još nisu jasni svi detalji ali organizatori kažu da je interesovanje među službenicima EU značajno.

Ako solidarnost EU osoblja bude vidljiva, to će doprineti reputaciji EU institucija“, istakli su organizatori fonda u saopštenju.

Pristalice inicijative privatno kažu da je cilj pokreta EU službenika i da „pokažu velikodušnost koja bi mogla da postidi neke vlade EU i kritičare iz redova evroskeptika“.

Posle pandemije fond će podržati socijalni i ekonomski oporavak inspirisan principima održivosti, socijalne pravde i planetarnog zdravlja, naveli su organizatori, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…