Grupa poslanika Evropskog parlamenta traži uklanjanje biometrijskog nadzora iz zakona o policiji

Evropski parlament

Brisel – Grupa poslanika Evropskog parlamenta uputila je pismo premijerki Ani Brnabić i ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću.

U pismu traže da iz Nacrta zakona o unutrašnjim poslovima i Nacrta zakona o  obradi podataka i evidencijama u oblasti unutrašnjih poslova uklone odredbe kojima se uvodi biometrijski nadzor, piše portal European Western Balkans.

Nadzor ljudi korišćenjem biometrijskih tehnologija je neprihvatljiv i u suprotnosti sa demokratskim pravima i slobodama, a delovi nacrta zakona o unutrašnjim poslovima bi takve prakse legalizovali„, poručila je grupa poslanika Evropskog parlamenta uz podsećanje da je to u suprotnosti sa međunarodnim pravom i pravom EU.

U pismu evroparlamentarci navode da su zabrinuti da bi novi nacrti zakona u Srbiji mogli da legalizuju nametljiv biometrijski nadzor.

Ukazuju da će odredbe o biometrijskom nadzoru verovatno biti nekompatibilne sa obavezama koje je Srbija preuzela u okviru Evropske konvencije o ljudskim pravima (EHRC), jer član 8 ove Konvencije, koji definiše pravo na privatnost, nalaže da vlasti moraju da imaju poseban interes zasnovan za zakonu  i opravdanu sumnju da bi pratile bilo kog pojedinca.

Nadzor pojedinaca u javnim prostorima je neselektivan i bez opravdane sumnje, te ne daje mogućnost građanima koji su nadzirani da se iz ovakvog nadzora isključe imajući u vidu značaj javnih prostora za svakodnevni život, navodi se u pismu evropskih poslanika.

Oni podsećaju i da je Evropski parlament samoinicijativno usvojio izveštaj koji poziva na zabranu masovnog biometrijskog nadzora.

Danas smo uputili pismo Vladi Srbije, pozivajući ih da uklone odredbe o biometrijskom nadzoru iz svih nacrta zakona,” napisala je poslanica Gvendolin Delbos-Korfild na Tviteru.

Osim nje potpisnici su i Viola fon Kramon-Taubadel, Patrik Brejer, Kim van Sparentak, Tineke Strik, Karen Melhior, Tajs Reten, Matjaž Nemec i Sergej Lagodinski.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…